sâmbătă, iulie 20, 2024

Mugur Isărescu stă foarte bine la capitolul încredere. Guvernatorul BNR îl întrece pe Klaus Iohannis

ActualitateMugur Isărescu stă foarte bine la capitolul încredere. Guvernatorul BNR îl întrece pe Klaus Iohannis

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, îi surclasează la capitolul încredere, potrivit unui sondaj IRES, pe cei mai importanţi lideri politici – Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu.

Mugur Isărescu a dat lovitura la capitolul încredere. Guvernatorul BNR este peste Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu.

Datele cercetării sociologice, realizate în perioada 7-12 decembrie, indică faptul că 34% dintre români au multă şi foarte multă încredere în guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, sunt următorii în clasament, 21% dintre respondenţi având foarte multă şi multă încredere în aceştia. În ceea ce îl privește pe premierul Nicolae Ciucă, românii au încredere în el în proporție de 19%.
Mugur Isărescu
Care sunt profesiile care se bucură de cea mai mare încredere

Sondajul mai relevă că profesia sau ocupaţia care beneficiază de cea mai puţină încredere în rândul românilor este cea de politician, doar 6% dintre cei întrebaţi afirmând că au foarte mare încredere, urmată de cea de poliţist cu 41% încredere şi de jurnalist – 44%. La polul opus, de cea mai mare încredere se bucură profesiile de: pompier – 91%, specialist IT – 77% şi inginer – 69%.

Totodată, 76% dintre românii întrebaţi consideră că este greşită direcţia în care merg lucrurile în România, 22% spun că este o direcţie bună, iar 2% nu ştiu sau nu răspund. De asemenea, 57% dintre intervievaţi spun că anul 2022 a fost mai prost ca anul trecut, pentru 23% a fost mai bun, iar pentru 20% anul acesta a fost la fel ca anul trecut.
Românii se tem cel mai mult de:

. creșterea prețurilor – 35%;

. frica de boală – 18%;

. războiul în zona României – 15%;

. lipsa locurilor de muncă – 10%;

. criza politică – 5%.

Sondajul de opinie naţional a fost realizat de IRES, în perioada 07 – 12 decembrie 2022, pe un eşantion de 1.615 respondenţi, cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă eroare ą 2,5%.

Sondaj privind alegerile din Capitală şi nemulţumirile bucureştenilor
În ceea ce privește alegerile, un sondaj de tip Omnibus, realizat la nivelul Municipiului București și difuzat la mijlocul lunii decembrie, indică faptul că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, PSD și PNL ar lua partea leului, dar AUR a reușit pe fondul ultimelor scandaluri să ajungă la o cotă importantă din voturile bucureștenilor, în timp ce popularitatea USR-ului scade treptat.

Potrivit unui sondaj realizat de către CURS între 6 decembrie 2022 și 16 decembrie 2022 pe un eșantion de 817 persoane cu o marjă de eroare de +/- 3.4% la un nivel de încredere de 95%, dacă, duminica viitoare, ar avea loc alegerile locale, locuitorii din Capitală ar vota următoarele partide politice: PSD 31%; PNL 20%; AUR 16%; USR 12%; PMP 4% și PUSL 4%.

Un alt sondaj de Tip Omnibus, care a avut loc la nivelul municipiului București, a arătat că cele mai mari nemulțumiri ale bucureștenilor sunt legate de trafic (25%), încălzirea locuințelor (13%) și de mizeria din Capitală (12%). Aceste trei nemulțumiri sunt urmate de nivelul poluării din Capitală (10%), problema parcărilor (9%), starea drumurilor principale (8%) și colectarea gunoiului (7%).

Vezi articolul original Mugur Isărescu stă foarte bine la capitolul încredere. Guvernatorul BNR îl întrece pe Klaus IohannisExpressPress

Vezi si alte articole...