miercuri, februarie 21, 2024

O clădire monument istoric de pe strada Mihai Vodă va fi consolidată, anunță Nicușor Dan

Din OrasO clădire monument istoric de pe strada Mihai Vodă va fi consolidată, anunță Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, promite că o altă clădire istorică din București, clasificată în clasa de risc seismic Rs I, va fi supusă unui proces de consolidare. Procedura de achiziție pentru realizarea acestor lucrări a fost lansată în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). Anunțul a fost făcut de Nicușor Dan pe platforma Facebook.

Clădirea în cauză, situată pe strada Mihai Vodă nr. 13, în Sectorul 5 al Capitalei, este monument istoric și beneficiază de finanțare din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Imobilul, cu o înălțime de patru etaje și o suprafață desfășurată de 1820 mp, se încadrează în clasa de risc seismic Rs I. Construit înainte de 1935, acest monument istoric funcționează ca locuințe colective și este situat în Zona Construită Protejată 16 – Calea Victoriei.

Companiile interesate au posibilitatea să depună oferte până pe data de 12 februarie 2024. Detaliile referitoare la procedură pot fi consultate în anunțul oficial disponibil AICI.

În octombrie anul trecut, primarul Nicușor Dan a comunicat pe Facebook că autorizația de construire a fost emisă, iar valoarea totală a investiției se ridică la 18 milioane de lei.

„S-a emis autorizația de construire și vor începe lucrările de consolidare la un bloc de locuințe de patru etaje, monument istoric, din strada Mihai Vodă nr. 13.

Toate lucrările se vor realiza conform proiectului de arhitectură și expertizei tehnice, iar cromatica și texturile de pe fațade vor fi conform cu cele originale.

Valoarea totală a investiției este de 18 milioane de lei și este asigurată din fonduri PNRR și fonduri din bugetul local”.

Există următoarele clase de risc seismic:

Clasa Rs I include construcțiile cu un risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur de proiectare, conform stării-limită ultime;

Clasa Rs II se referă la construcții care pot suferi degradări structurale majore sub efectul cutremurului de proiectare, dar pierderea stabilității este puțin probabilă;

Clasa Rs III cuprinde construcțiile la care cutremurul de proiectare poate provoca degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar pot exista degradări nestructurale semnificative;

Clasa Rs IV corespunde construcțiilor pentru care răspunsul seismic așteptat este similar cu cel obținut la construcțiile proiectate în conformitate cu prescripțiile în vigoare.

Vezi si alte articole...