luni, mai 20, 2024

Acord strategic de colaborare între Romarm și un producător american de drone militare și civile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul...

Europa, sub tot mai multe amenințări. Ce conflicte vor lovi „Bătrânul Continent”

Afirmația retorică a președintelui francez Emmanuel Macron,...

Primăria Capitalei a fost dată în judecată. Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan vrea recupereze zona retrocedată din Parcul IOR

ActualitatePrimăria Capitalei a fost dată în judecată. Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan vrea recupereze zona retrocedată din Parcul IOR

Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a intentat acțiune în justiție împotriva Primăriei Capitalei pentru recuperarea a 12 hectare din zona Parcului IOR, care au fost retrocedate ilegal.

„Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod abuziv în mai 2005, în timpul mandatului lui Adriean Videanu”, transmite Asociația GIC IOR-Titan.

În documentele depuse la Tribunalul București, organizația neguvernamentală solicită instanței să constate nulitatea absolută a dispozițiilor emise de către Primăria Capitalei, prin care terenul a fost retrocedat Mariei Cocoru. Motivul invocat este că terenul se afla în proprietate publică, sub jurisdicția primăriei, și nu în proprietatea privată a acesteia. În replică, Maria Cocoru a fost la rândul său acționată în judecată printr-un demers similar.

Conform asociației, această acțiune în instanță reprezintă un nou pas în lupta purtată de locuitorii din cartierul Titan și din împrejurimi pentru recuperarea acestei zone din Parcul IOR. În ultimii doi ani, zona respectivă a fost grav afectată de tăieri ilegale de copaci și de mai multe incendii de vegetație. Mii de locuitori din zonă au protestat de mai multe ori și sub diverse forme împotriva acestor distrugeri și au cerut anularea:

„unei decizii nedrepte care văduvește orașul de un loc important pentru recreere și de o sursă vitală de aer curat, biodiversitate, răcoare, sănătate”.

Acțiunea se bazează pe prevederile art. 50 din Legea nr. 10/2001 referitoare la regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, precum și pe prevederile art. 192–194 din Codul de Procedură Civilă.

Conform Grupului de Inițiativă Civică IOR-Titan, după anul 1968, întreaga zonă – inclusiv parcelele retrocedate – a fost amenajată ca parc, ceea ce înseamnă că terenul avea statutul de proprietate publică. Astfel, dispozițiile de retrocedare emise la data de 18 mai 2005 nu au respectat condițiile legale în vigoare, deoarece terenul nu se afla în proprietatea privată a municipiului București.

Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a devenit o asociație neguvernamentală non-profit pentru a reprezenta comunitatea locală în instanță, pentru a monitoriza continuu și a semnala autorităților distrugerea spațiilor verzi și a naturii urbane.

„Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan este o expresie a comunității, a miilor de oameni care prețuiesc și au multe amintiri neprețuite din parcul nostru drag. În ultimii aproape 60 de ani, multe generații de copii, tineri, părinți și bunici s-au bucurat de aleile parcului, de răcoarea lacului și de zonele de verdeață, inclusiv din cele aproape 12 hectare din zona adiacentă stației de metrou Titan, zonă verde care a fost distrusă sistematic în ultimii ani, după retrocedarea abuzivă din 2005. Demersurile noastre au fost și rămân cu caracter civic, participativ, nepartinic și non-profit, în beneficiul Parcului IOR, pentru protecția proprietății publice și a mediului, a naturii din orașul în care trăim”, a declarat Cristian Șoimaru, președintele Asociației GIC IOR-Titan.

Vezi si alte articole...