luni, mai 20, 2024

Acord strategic de colaborare între Romarm și un producător american de drone militare și civile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul...

Europa, sub tot mai multe amenințări. Ce conflicte vor lovi „Bătrânul Continent”

Afirmația retorică a președintelui francez Emmanuel Macron,...

Primul stat NATO care anunță că este „pregătit să trimită trupe în Ucraina”. Amenințarea Moscovei

ExternePrimul stat NATO care anunță că este „pregătit să trimită trupe în Ucraina”. Amenințarea Moscovei

Una dintre țările membre ale Alianței Nord-Atlantice (NATO) a declarat că este gata să-și trimită soldații în Ucraina pentru instruire. Între timp, Moscova a trecut la amenințări.

Lituania membră NATO și UE este pregătită să își trimită soldații într-o misiune de instruire în Ucraina, în ciuda amenințărilor nucleare ale Rusiei, a declarat premierul lituanian Ingrida Simonyte, într-un interviu pentru Financial Times, preluat de The Moscow Times.

Comentariile premierului Lituaniei vin după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale se pregătesc să efectueze exerciții cu arme nucleare tactice ca răspuns la „amenințările și provocările” occidentale.

„Dacă ne-am gândit doar la răspunsul rusesc, atunci nu am putea trimite nimic. La fiecare a doua săptămână auzi că cineva va fi bombardat cu arme nucleare”, a declarat Simonyte pentru Financial Times despre posibilitatea ca lituanienii să pună cizme la sol în Ucraina.

Lituania, membră a UE și NATO, a propus anterior să-și trimită trupele în Ucraina în scopuri de antrenament, dar Kievul nu a făcut încă o astfel de cerere, mai notează publicația britanică.

Rusia amenință Franța

De partea cealaltă, Rusia a avertizat, miercuri, Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de către armata rusă, relatează Reuters, citată de News.ro.

Preşedintele Macron a provocat controverse în februarie, spunând că nu poate exclude desfăşurarea de trupe terestre în Ucraina în viitor. Liderul francez a avertizat că, dacă Rusia va câştiga în Ucraina, atunci credibilitatea Europei va fi redusă la zero. El şi-a reconfirmat această poziţie într-un interviu recent acordat revistei The Economist.

„Este ştiut faptul că Macron însuşi explică această retorică prin dorinţa de a crea un fel de ambiguitate strategică pentru Rusia”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. „Trebuie să îl dezamăgim – pentru noi situaţia pare mai mult decât sigură”, a adăugat Zaharova într-un briefing de presă.

„Dacă francezii apar în zona de conflict, ei vor deveni în mod inevitabil ţinte pentru forţele armate ruse. Mi se pare că Parisul are deja dovada acestui lucru”, a menţionat ea. Zaharova a precizat că Rusia vede deja un număr tot mai mare de cetăţeni francezi printre cei ucişi în Ucraina.

Rusia a declarat luni că va exersa desfăşurarea de arme nucleare tactice în cadrul unui exerciţiu militar, după ceea ce Moscova a declarat că sunt ameninţări din partea Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite.

Vezi si alte articole...