sâmbătă, aprilie 20, 2024

Republica Moldova contribuie la menținerea păcii în Balcani. Militarii moldoveni intervin în Kosovo

ActualitateRepublica Moldova contribuie la menținerea păcii în Balcani. Militarii moldoveni intervin în Kosovo

Un număr de 41 de militari moldoveni se vor afla timp de jumătate de an în misiunea multinațională, la care participă peste 25 de țări. Armata Republica Moldova a detașat cel de-al 18-lea contingent de pacificatori în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo.

Armata Națională din Republica Moldova a detașat cel de-al 18-lea contingent de pacificatori în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. 41 de militari moldoveni se vor afla timp de jumătate de an în misiunea multinațională, la care participă peste 25 de țări.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că militarii moldoveni au trecut printr-o instruire complexă și sunt apți să fie detașați în operațiune. Implicarea militarilor în această nouă misiune, dovedește faptul că și Republica Moldova contribuie la menținerea păcii la nivel mondial, a spus ministrul.

„Eu sunt sigur că veți îndeplini cu succes misiunea precum au făcut-o colegii dumneavoastră pe parcursul anilor, începând cu 2014. Mă conving încă o dată că Republica Moldova devine un contribuitor sigur la pacea și securitatea mondială”, a spus Anatolie Nosatîi, citat de Radio Chișinău.

Detașarea, într-un moment în care eforturile de menținere a păcii în Balcani sunt esențiale

La rândul său ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni, a susținut că fiecare plecare a forțelor moldovenești de menținere a păcii către un teatru de operațiuni rămâne unul dintre cele mai înalte momente la nivel instituțional și cel mai emoționant la nivel personal. Diplomatul a atras atenția asupra importanței participării militarilor Armatei Naționale la operațiunea KFOR.

„Contribuția Moldovei la menținerea păcii și securității internaționale de la Balcanii de Vest până la Orientul Mijlociu este de o importanță extraordinară la scară globală. Dacă ostilitățile ar fi reluate în Kosovo, Liban sau în alte zone regionale riscurile unui efect de domino capabil să declanșeze un al Treilea Război Mondial ar deveni și mai eminente”, a menționat Ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni.

Detașarea este marcată într-un moment în care eforturile de menținere a păcii în Balcani sunt esențiale, a spus ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Kent Logsdon. Totodată, experiența militarilor în urma îndeplinirii misiunii va contribui la apărarea neutralității Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina, menționează ambasadorul.

Mesajul transmis celor 41 de militari selectați să participe în misiunea KFOR

„Dumneavoastră, cei 41 de militari care veți pleca mâine dimineață în misiune aveți onoarea de a reprezenta Armata Moldovei în străinătate. Veți demonstra calitățile pe care ne așteptăm fiecare dinte voi să le dețină: abilitatea, profesionalismul și dedicația. Experiența pe care o veți obține va îmbunătăți capacitatea țării de a-și apăra neutralitatea, în timp ce Moldova se confruntă cu o provocare care amenință pacea și stabilitatea în regiune”, a spus ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Kent Logsdon. Militarii moldoveni promit să fie ambasadorii păcii.

„Pentru noi cei 41 de militari selectați să participăm în misiunea KFOR este o onoare, dar și o responsabilitate să reprezentăm Armata Națională și Republica Moldova în misiunea din Kosovo. Aflându-ne în teatrul de operații vom demonstra că avem pregătirea necesară, cunoaștem riscurile misiunii, știm să acționăm și să cooperăm cu pacificatorii celorlalte țări participante”, a menționat maiorul Andrei Cotilevschi, comandantul contingentului Armatei Naționale.

Misiunea de menținere a păcii a fost lansată în 1999, la un an după izbucnirea conflictului militar între forțele armate iugoslave și cele ale Kosovo.

Vezi si alte articole...