luni, mai 27, 2024

Românii sunt campioni la muncă printre europeni

EconomieRomânii sunt campioni la muncă printre europeni

Românii sunt campioni la ore muncite printre europeni. Românii muncesc cel mai mult din UE, cu 2.029 de ore. Pe de altă parte, americanii, poate și pentru că sunt încă prima economie a lumii, muncesc mai mult decât europenii.

Americanii lucrează în medie cu 15% mai multe ore pe an, mai exact 1.811 de ore, comparativ cu media europeană de 1.571. Programul de lucru este mai lung decât în majoritatea țărilor europene, unde zilele de lucru sunt cu jumătate de oră mai scurte.

Europa oferă mai multe opțiuni de petrecere a timpului liber, iar turiștii preferă destinațiile europene în număr dublu față de cele americane.

O teorie susține că taxele mai mari din Europa descurajează munca, în timp ce americanii, cu taxe mai mici, muncesc mai mult pentru a beneficia de un venit net mai mare.

Totuși, studiile arată că impactul taxelor este complex, unii lucrând mai mult pentru a câștiga mai mult, iar alții alegând să muncească mai puțin odată cu creșterea veniturilor.

În același timp, Europa are reglementări mai stricte privind concediul parental, concediile de odihnă și concediile medicale, limitând, de asemenea, numărul de ore de lucru prin legi precum săptămâna de lucru de 35 de ore din Franța.

Sindicatele mai puternice din Europa au negociat cu succes drepturi precum concediile de odihnă plătite, în timp ce în America, cu sindicate mai slabe, concediul plătit nu este obligatoriu.

Astfel, normele sociale europene fac timpul liber mai acceptabil, iar piața oferă mai multe opțiuni de relaxare.

Românii muncesc cel mai mult din UE, cu 2.029 de ore.

Sub media din UE sunt cetăţenii din Ţările de Jos, Danemarca, Finlanda, Suedia, Austria şi Germania, unde oamenii au lucrat 1.600 de ore pe an, potrivit datelor colectate de Rexecode Institute.

Noi muncim mai mult, câștigăm însă mai puțin. Vă întrebați desigur dacă tot muncim mult nu suntem mai bine plătiți? Explicația experților este că muncim mult și prost.

Mai exact, productivitatea muncii în țara noastră este cu 30% sub media europeană, arată datele Eurostat din 2022, citate de Adevărul.ro. Mai concret, am avut a opta cea mai mică productivitate a muncii per oră lucrată raportată la media Uniunii Europene în anul 2022.

Valori mai mici s-au înregistrat în Croaţia, Letonia, Ungaria, Portugalia, Slovacia, Grecia şi Bulgaria.

Vezi si alte articole...