luni, mai 27, 2024

Grivița 53, proiectul scriitoarei și regizoarei Chris Simion Mercurian, se apropie de finalizare

Din OrasGrivița 53, proiectul scriitoarei și regizoarei Chris Simion Mercurian, se apropie de finalizare

Proiectul Grivița 53, coordonat de scriitoarea și regizoarea Chris Simion Mercurian, se apropie de finalizare după 8 ani de muncă asiduă. Acesta reprezintă un exemplu inspirațional pentru tinerele generații, fiind primul teatru construit de la zero de către comunitate. Cu toate acestea, mai rămâne de finalizat integral structura clădirii.

Până în prezent, o mare parte din clădire este deja finalizată, incluzând parterul teatrului, sala mare și etajul 1. Începând cu luna iunie 2024, se vor demara lucrările pentru amenajarea interiorului, iar recepția teatrului trebuie să fie complet finalizată până la sfârșitul acestui an.

Cu toate acestea, Grivița 53 mai are nevoie de aproximativ 500.000 de euro pentru a deveni un spațiu funcțional până la data de 31 decembrie 2024. Astfel, campania de strângere de fonduri continuă în speranța de a aduna resursele necesare pentru finalizarea proiectului.

„Grivița 53 mai are nevoie de încă 500.000 euro pentru ca în 31 Decembrie 2024 să fie un spațiu funcțional, adică 9433 de cărămizi ctitor achiziționate sau câteva companii care să își dorească statutul de partener. Data menționată este termenul limită care face diferența între a avea un teatru nou în București sau a returna grantul norvegian”.

Proiectul Grivița 53 marchează o premieră în peisajul cultural românesc, fiind primul teatru construit din inițiativă privată în ultimii 80 de ani și totodată primul teatru din istoria țării construit de o comunitate. Oameni din diverse domenii artistice și simpli cetățeni s-au implicat activ în realizarea acestui vis, devenind cofondatori ai proiectului.

Alături de cei aproximativ 11.000 de fondatori persoane fizice, numeroase companii au sprijinit această inițiativă și au contribuit la materializarea ei.

În 2016, regizoarea Chris Simion a dat startul proiectului cu o donație personală de 200.000 de euro, obținută din vânzarea casei bunicii sale. Astfel, Grivița 53 a prins viață prin contribuția generoasă a oamenilor, care vor fi etern recunoscuți prin inscriptionarea numelui lor în foaierul teatrului. Fondurile au fost completate de o finanțare în valoare de 1,9 milioane de euro din granturile SEE 2014 – 2021, prin programul Ro-Cultura.

Dacă dorești să devii și tu un susținător al teatrului Grivița 53, poți face acest lucru intrând Aici.

Vezi si alte articole...