miercuri, mai 29, 2024

Ieri, 18 aprilie 2024, în București a fost inaugurat Centrul „Curcubeul Magic”

Din OrasIeri, 18 aprilie 2024, în București a fost inaugurat Centrul „Curcubeul Magic”

Ieri, 18 aprilie 2024, Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), în colaborare cu UNICEF România, a inaugurat Centrul „Curcubeul Magic”, un nou centru de servicii sociale integrate dedicat copiilor cu dizabilități și familiilor lor.

Centrul „Curcubeul Magic” oferă gratuit o gamă variată de servicii, printre care: îngrijire, supraveghere, găzduire temporară, consiliere, socializare și activități recreative, abilitare și reabilitare, asistență medicală, informare, evaluare, masă.

Acest centru este conceput ca o alternativă viabilă pentru familiile cu copii cu dizabilități, oferindu-le părinților și reprezentanților legali posibilitatea de a se bucura de timp dedicat propriilor nevoi de recuperare fizică și psihologică, în timp ce copiii beneficiază de îngrijire și suport specializat.

„Pentru părinții care au în îngrijire un copil cu dizabilități, un centru respiro, pe modelul celui care își deschide astăzi porțile beneficiarilor, este o gură de aer. Îngrijirea unui copil cu dizabilități pune o foarte mare presiune pe părinți și pe familie, iar lipsa serviciilor adecvate înseamnă mai multe resurse consumate decât în cazul părinților cu copii tipici, mai multă energie necesară și probleme de sănătate care pot apărea din cauza epuizării. Prin acest proiect, vom reuși să furnizăm suport celor aflați în dificultate”, a declarat Cosmina Simiean, Director General al DGASMB.

Serviciile gratuite de îngrijire, educație, consiliere, abilitare și reabilitare pot fi oferite unui beneficiar pentru o durată maximă de 10 zile lucrătoare pe an. Prin urmare, un total de 120 de copii pot beneficia anual de serviciile oferite de centrul respectiv.

„Copiii cu dizabilități și familiile lor au nevoie de sprijin eficient și de calitate în interiorul comunității. Centrul Respiro Curcubeul Magic are dotări și programe adaptate nevoilor beneficiarilor, fiind amenajat pentru a le oferi o experiență plăcută și stimulativă. Sprijinul emoțional și psihologic oferit familiilor este esențial pentru îmbunătățirea stării de bine, iar aici părinții și îngrijitorii pot găsi înțelegere din partea altor persoane care se confruntă cu situații similare și îndrumare valoroasă din partea profesioniștilor”, a afirmat Nicușor Dan, Primarul General al Municipiului București.

Centrul oferă beneficiarilor săi spații interioare generoase, echipate cu mobilier și echipamente adecvate pentru desfășurarea unei game variate de activități cu copiii. Mai exact, în incintă se găsesc: o sală de recreere și socializare, dormitoare, săli pentru recuperare fizică și psihică, o sală de mese.

În plus, unitatea dispune și de o curte exterioară pentru desfășurarea activităților recreative în aer liber.

Reprezentanta UNICEF în România, Anna Riatti, a subliniat importanța sprijinului acordat acestor familii pentru a face față costurilor implicate.

„Familiile au nevoie de sprijin pentru a putea face față costurilor de trai și îngrijire mai mari și pentru a recupera oportunităților pierdute de a câștiga venituri. Convenția cu privire la drepturile copilului oferă tuturor copiilor aceleași drepturi, indiferent de abilități”.

Vezi si alte articole...