duminică, aprilie 28, 2024

O nouă descoperire: cum să curățăm apa de materialele plastice

SCIENCE+O nouă descoperire: cum să curățăm apa de materialele plastice

Există câteva sute de mii de particule de plastic care plutesc în fiecare litru de apă îmbuteliată.

Unele dintre particulele de plastic provin chiar din sticle, însă 90% dintre ele provin din surse pe care oamenii de știință nu le-au identificat. Este posibil ca sursa multora dintre ele să fie filtrele folosite pentru purificarea apei, notează jurnaliştii de la publicaţia Gazeta Wyborcza din Polonia.

Începând de la mijlocul secolului al XX-lea, am produs atât de mult plastic încât am putea înveli întregul Pământ în folie. Și pentru că producția continuă să crească, până la mijlocul acestui secol vom putea să ne înfășurăm planeta în trei straturi de folie.

În cel mai recent număr al revistei „Environmental Science & Technology Letters”, oamenii de știință din China propun o modalitate ieftină și simplă de a elimina până la 90% din micro- și nanoplasticele prezente în apa potabilă. Trebuie doar să o fierbeți. Și apoi, dacă este necesar, turnați-o prin cel mai simplu filtru (atâta timp cât nu este din plastic).

După cum a arătat un experiment realizat de oamenii de știință din China, cu cât apa este mai dură, cu atât mai multe micro- și nanoplastice se precipită în timpul gătirii – chiar și cele 90% menționate mai sus, într-un litru de apă conţinând 300 de miligrame de CaCO3. Însă metoda are și dezavantaje. Prin fierberea apei potabile, îndepărtăm mineralele care, de asemenea, se precipită.

Vezi si alte articole...