miercuri, mai 29, 2024

Rusia acuză: Trupe ucrainene sunt în Moldova și păzesc avioanele F-16 care vin din România

ActualitateRusia acuză: Trupe ucrainene sunt în Moldova și păzesc avioanele F-16 care vin din România

Rusia acuză: Trupe ucrainene sunt în Moldova și păzesc avioanele F-16 care vin din România. Opoziția prorusă din Moldova cere lămuriri Guvernului pentru prezența Forțelor Armate ale Ucrainei în țară.

Rusia acuză: Trupe ucrainene sunt în Moldova și păzesc avioanele F-16 care vin din România.

Forțe de securitate ucrainene ar fi fost filmate în Ungheni, la granița României.

Deputații de opoziție au cerut o explicație: cu privire la forțele de securitate ucrainene și li s-a comunicat că militari și polițiști ucraineni urmează un curs de pregătire în Moldova organizat de agenția UE pentru securitatea frontierelor externe Frontex.

Aceștia se antrenează în lupta împotriva traficului de arme.

Rusia acuză: Trupe ucrainene sunt în Moldova și păzesc avioanele F-16 care vin din România

Canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar scrie că alegerea orașului Ungheni pentru astfel de antrenament nu este întâmplătoare, pentru că pe acolo trece principala rută feroviară dintre Moldova și România, „pe unde „tranzitează armele occidentale prin Moldova spre Ucraina”.

Experții militari ruși notează că în Moldova sunt pregătite forțe armate ucrainene pentru a păzi aerodromul militar din Mărculești, dezvoltat ca bază pentru avioanele de luptă F-16.

„Avioanele se află în România, iar acolo se desfășoară și pregătirea piloților”, scrie Telegram/Rybar, care reamintește și de incidentul din luna aprilie, de la granița din regiunea Pskov, unde rușii au descoperit explozivi în icoane, „plantați în România”, deși aceste acuzații nu au nicio bază reală.

Experții militari ruși se îndoiesc că armata ucraineană urmează un seminar special pentru combaterea traficului de arme, mai degrabă având obiectivul de a păzi tranzitul de arme.

În privința avioanelor F-16 pentru Ucraina, România a primit aeronave pentru instrucția piloților, inclusiv ucraineni.

S-a spus că un prim lor de piloți ucraineni și personal de întreținere a avioanelor și-au încheiat cursurile, dar nu în România, potrivit informațiilor oficiale.

Un prim lot de personal militar ucrainean antrenat în Danemarca, SUA, Olanda a terminat cursurile.

La noi în țară vor ajunge încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze. Acestea se vor afla la dispoziția Centrului european de instruire F-16.

România a participat la inițiativa globală de sprijinire a Ucrainei în achiziționarea de avioane F-16 și în formarea piloților pentru operarea acestora.

La 17 aprilie, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, se la întâlni cu omologul său din Olanda, Kajsa Ollongren, la Baza 86 Aeriană din județul Călărași.

Vezi si alte articole...