marți, aprilie 30, 2024

O posibilă legătură între boala Alzheimer și microbiomul intestinal, identificată la șoareci

SCIENCE+O posibilă legătură între boala Alzheimer și microbiomul intestinal, identificată la șoareci

S-ar putea ca cercetătorii să fi găsit un factor improbabil care contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer: bacteriile din intestin. Studiul cercetătorilor, publicat în revista Science, a sugerat că anumite bacterii intestinale cresc leziunile cerebrale, fapt observat la șoarecii cu o boală asemănătoare cu Alzheimer.

În boala Alzheimer – cea mai întâlnită formă de demență – proteinele se acumulează într-un mod anormal în creier. Una dintre aceste proteine se numește tau, iar acumularea ei provoacă moartea celulelor creierului care sunt implicate în memorare, provocând uitarea și în cele din urmă pierderea permanentă a memoriei.

CITEŞTE ŞI: Paul Stănescu (PSD), despre rotația guvernamentală: Eu cred că președintele Klaus Iohannis nu va intra într-un joc iresponsabil

Cercetătorii lucrau cu un grup de șoareci cu o mutație genetică care provoacă acumularea proteinei tau în creier.

Șoarecii au fost împărțiți în două grupuri: unul avea un microbiom intestinal sănătos (colecția de bacterii, viruși și ciuperci care trăiesc în intestin), în timp ce celălalt grup nu avea deloc microbiom intestinal (acești șoareci sunt supranumiți „fără germeni”).

Când au ajuns la o vârstă înaintată, șoarecii fără germeni aveau semnificativ mai puține leziuni cerebrale cauzate de tau.

Sursa: The Conversation, Ediția globală 

Vezi si alte articole...