joi, mai 9, 2024

ANALIZĂ | De ce medicii refugiați din Ucraina nu profesează în România

SCIENCE+ANALIZĂ | De ce medicii refugiați din Ucraina nu profesează în România

În ultimii doi ani șase dosare ale medicilor ucraineni refugiați în țara noastră care vor să profeseze în sistemul medical românesc au ajuns la Colegiul Medicilor din România (CMR). Niciunul din aceste dosare nu este finalizat.

,,Nu este interesul nimănui ca acești solicitanți să stea mai mult decât este strict necesar pentru a fi verificate acele documente care se referă la traseul profesional și de formare a acestor medici”, a declarat pentru videomedicina.ro dr. Călin Bumbuluț, vicepreședintele Colegiului Medicilor România, spunând că sunt diferențe între duratele de pregătire a medicilor din Ucraina și a medicilor din România.

Aflați în acest episod al serialului  ,,De ce medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina nu profesează România? Ce soluții au găsit alte țări”, cum a propus Colegiul Medicilor România Ministerului Sănătății să modifice legislația actuală pentru ca medicii ucraineni să poată să lucreze în România.

Sunt multe condiții pe care un medic dintr-o țară terță, inclusiv Ucraina, trebuie să le îndeplinească pentru a putea profesa în România în domeniul medical. Vicepreședintele Colegiului Medicilor din România a precizat că în ultimii doi ani s-au primit șase dosare din partea medicilor ucraineni care au variate specialități de la medicina familiei până la neurologie.

,,Problema cu aceste dosare este că ele sunt în curs, fie n-au putut să fie finalizate sau să aibă o consecință a recunoașterii din motive care variază de la caz la caz: de la calitatea de cetățean sau soția unui cetățean sau refugiat cu carte albastră până la conținutul efectiv al pregătirii în specialitatea respectivă, în ceea ce privește recunoașterea titlului de calificare ca atare”, a afirmat dr. Călin Bumbuluț.

articolul integral, pe videomedicina.ro

Vezi si alte articole...