joi, mai 23, 2024

Asociația Metrou Ușor a propus Primăriei Sectorului 6 amplasarea mai multor vehicule feroviare în Parcului Linie

Din OrasAsociația Metrou Ușor a propus Primăriei Sectorului 6 amplasarea mai multor vehicule feroviare în Parcului Linie


Asociația Metrou Ușor propune Primăriei Sectorului 6 amenajarea Parcului Liniei cu vehicule feroviare istorice. Această organizație non-guvernamentală sugerează amplasarea mai multor astfel de vehicule în parc, care se va construi în Sectorul 6 al Capitalei.

Prin această inițiativă, se dorește evidențierea istoriei industriale a zonei. Parcul Liniei este amenajat pe o fostă cale ferată din Cartierul Militari. Practic, vechiul traseu de cale ferată și terenul adiacent, pe o lățime de 400 de metri, vor fi reinventați.

Asociația Metrou Ușor sugerează ca aceste vehicule statice să fie utilizate în diverse scopuri, precum:

  • Mici cafenele,
  • Magazine cu băuturi răcoritoare,
  • Locuri de joacă pentru copii,
  • Spații destinate activităților în aer liber.

Organizația aduce și propuneri de vehicule care au circulat pe străzile vechiului București și care ar putea fi transformate.


Printre aceste vehicule se află celebrele tramvaie Tatra, care reprezintă un simbol al transportului public din București. Acestea au circulat pe șinele din Cartierul Militari și din alte zone ale orașului timp de zeci de ani.

Asociația Metrou Ușor menționează că pot fi folosite și ramele de metrou românești IVA în acest scop. Unele dintre ele încă circulă, sporadic, pe Magistrala 3.

Un alt exemplu propus de organizație este utilizarea vagoanelor de marfă care transportau produsele fabricate în fosta fabrică de lapte de la Lujerului.

Conceptul de a transforma vehiculele vechi în cafenele sau magazine nu este nou. Astfel de amenajări pot fi observate în Europa și în Statele Unite ale Americii.

Conceptul reconversiei vehiculelor retrase din uz nu este deloc străin. Exemple de succes se găsesc în toate colțurile lumii: de la tramvaiele-cafenea din Praga, până la faimoasele vagoane restaurant „dinner” din orașele americane.
În Folkestone (Marea Britanie), fosta cale ferată de pe faleză a fost păstrată la vedere, devenind trotuar, iar din loc în loc au fost plasate vagoane vechi de marfă transformate în cafenele. Reconversiile inedite atrag deopotrivă turiștii și localnicii, accentuând în același timp identitatea locală, declară Asociația Metrou Ușor.


Folosirea vehiculelor în acest mod ar contribui și la conservarea istoriei, deoarece multe dintre ele ar fi altfel destinate centrelor de colectare a fierului vechi.

Vezi si alte articole...