luni, mai 20, 2024

Acord strategic de colaborare între Romarm și un producător american de drone militare și civile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul...

Europa, sub tot mai multe amenințări. Ce conflicte vor lovi „Bătrânul Continent”

Afirmația retorică a președintelui francez Emmanuel Macron,...

Calendarul zilei 20 aprilie: Sfântul Ierarh Teotim, episcopul Tomisului

MedicalCalendarul zilei 20 aprilie: Sfântul Ierarh Teotim, episcopul Tomisului

Sfântul Teotim a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (378-395) în Sciţia Mică sau Dobrogea de astăzi şi era Episcop al Tomisului. El se bucura de atâta cinste în rândul hunilor barbari din regiunea Dunării, încât aceştia îl numeau zeul romanilor .

Ca episcop al Tomisului, Sf Teotim este amintit pentru prima dată în anul 392, de Fericitul Ieronim, în celebra sa lucrare „ De viris illustribus ”, despre care spune că era păstor strălucit, cu mare dragoste de Dumnezeu și de oameni, teolog învățat și scriitor talentat și neobosit.

Pentru viața sa curată, pentru opera sa misionară și pentru credința sa dreaptă cu care a mărturisit pe Iisus Hristos, Biserica Ortodoxă l-a trecut în rândul sfinților și se face pomenirea lui la 20 aprilie.

În tradiția populară, Joia din Săptămâna Luminată poartă denumirea de Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile și grânele.

Cine munceste in aceasta zi aduce asupra casei nenorocul, seceta si daunatorii in livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumita aceasta zi, cere un ritual al mortilor. 44 de galeti cu apa sunt carate de o persoana, 2 lumanari se aprind la toate cele 4 capete iar apa astfel „sfintita” se varsa apoi in fantana din curte.

Conform tradiției, în prima zi de joi după Paște nu este bine să muncești deoarece vei aduce seceta și dăunătorii în livezi, dar și ghinionul asupra casei. De asemenea, în Joia Verde nu se spală și nu se albesc rufe și nici munca la câmp nu este permisă.

Vezi si alte articole...