sâmbătă, aprilie 13, 2024

Droguri în showbiz. Natalia Mateuț, audiată la DIICOT

Natalia Mateuț, starleta de la Xtra Night...

Monica Macovei a fost condamnată, pentru accidentul de la Mangalia. Ce urmează acum

Monica Macovei a fost condamnată, pentru accidentul...

Când vor patrula polițiștii chinezi la granița României? Viktor Orban a bătut palma cu Xi Jinping

ActualitateCând vor patrula polițiștii chinezi la granița României? Viktor Orban a bătut palma cu Xi Jinping

Când vor patrula polițiștii chinezi la granița României? Viktor Orban a bătut palma cu Xi Jinping pentru ca polițiști chienzi să patruleze la granițele țării dar și în interiorul acesteia. Serbia a încheiat un acord similar cu China.

Viktor Orban s-a înțeles cu oficiali de la Beijing pentru ca polițiști chienzi să patruleze în Ungaria alături de polițiști maghiari, scrie, azi, presa de la Viena.

Surse guvernamentale maghiare spun că polițiștii chinezi vor patrula la granițele Ungariei și la cele ale Serbiei cu miskiunea de a stopa fluxul de migranți. România are graniță cu ambele state.

Când vor patrula polițiștii chinezi la granița României? Viktor Orban a bătut palma cu Xi Jinping

Ungaria a ajuns la un acord exploziv cu Republica Populară Chineză: acesta permite polițiștilor maghiari și chinezi să patruleze împreună în Ungaria. Eurodeputații liberali avertizează asupra unei amenințări masive la adresa Uniunii Europene.

Potrivit parlamentarilor, China își urmărește propriile obiective prin acest pact: vrea să monitorizeze cetățenii chinezi din străinătate. În acest scop, regimul de la Beijing a înființat deja aproximativ 100 de secții ilegale de poliție chineză în întreaga lume, relatează portalul online maghiar „Nepszava.hu”. 30 dintre acestea ar fi situate în 14 țări din UE. De asemenea, China ar fi înființat un astfel de „centru de urmărire” la Viena.

Siguranța turiștilor ca motiv oficial

Acordul dintre ministrul ungar de interne Sándor Pintér și ministrul chinez al securității publice Wang Xiaohong a fost încheiat în luna februarie. Acesta servește la îmbunătățirea siguranței turiștilor și la granițe, potrivit explicației oficiale. China a încheiat deja un acord similar celui cu Ungaria cu Serbia, țară candidată la aderarea la UE.

Parlamentul European va organiza, prin urmare, o dezbatere privind „activitățile polițiștilor chinezi în Europa” în cadrul sesiunii plenare din 10 aprilie, potrivit presei ungare.

Într-o scrisoare, eurodeputații liberali au subliniat că China se folosește de secțiile de poliție ilegale și de prezența polițiștilor chinezi pentru a monitoriza chinezii care trăiesc în Ungaria, pentru a-i amenința pe dizidenți, pentru a-i reduce la tăcere și pentru a-i forța pe dizidenți să se întoarcă.

Această activitate polițienească secretă și ilegală ar încălca democrația, statul de drept și drepturile fundamentale și ar reprezenta o amenințare masivă la adresa Uniunii Europene și a statelor sale membre, citează „Nepszava.hu” din scrisoare.

Ungaria subliniază cooperarea cu Austria

Ministerul ungar de Interne a negat orice acuzație și a precizat că un astfel de acord cu China nu este o noutate. La urma urmei, polițiști austrieci au fost deja desfășurați în Ungaria, iar polițiști maghiari în Croația.

Vezi si alte articole...