vineri, aprilie 26, 2024

Ce cred românii despre refugiații ucraineni și războiul din ţara vecină. Datele unui sondaj și opinia specialiştilor

SCIENCE+Ce cred românii despre refugiații ucraineni și războiul din ţara vecină. Datele unui sondaj și opinia specialiştilor
  • Datele unui sondaj realizat de Kantar pentru Free Press for Eastern Europe (FPEE), în cadrul proiectului Science + din care face parte şi Reporter 24, relevă opinia românilor cu privire la apartenenţa la UE, problema ucraineană sau conflictul de la distanţă dintre SUA şi Rusia.
  • Site-ul vă prezintă datele sondajului, dar şi opinia sociologilor români şi străini privind impactul pe care evenimentele din ultimele peste nouă luni îl au asupra locuitorilor Românie.
  • Mulţi dintre concetăţenii noştri cred că apartenenţa la UE presupune mai multe costuri decât beneficii, cred că nu este în interesul României să ajute Ucraina, dar şi faptul că ţara noastră este „o victimă”a intereselor americane în regiune.

Din 2020, COVID-19 a schimbat viața oamenilor din întreaga lume, provocând suferințe uriașe și un număr de morți de peste 6 milioane.

În februarie 2022, a apărut o altă „lebădă neagră”. Rusia a atacat cu brutalitate Ucraina, declanșând un război în Europa de Est și forțând milioane de ucraineni să fugă din casele lor.

Oamenii au nevoie de surse sigure de informații, mai ales în vremuri incerte, însă dezinformarea s-a răspândit pe scară largă.

În ultimii ani, oamenii au avut parte de mai multe știri false despre vaccinuri, multe având sursa la Kremlin.

CITEŞTE ŞI: Nimeni nu verifică modul în care se cheltuiesc banii pentru găzduirea refugiaților ucraineni în România. Decont de peste un milion de euro, plătit în judeţele din Oltenia

Un sondaj realizat de Kantar ne arată ce s-a schimbat în societatea românească, după acest tăvălug informaţional.

Un scurt rezumat al sondajului

Românii au fost chestionaţi pe tema apartenenţei ţării noastre la Uniunea Europeană, rezultatul fiind cel puţin controversat.

Cât de mult sunteţi sau nu de acord cu următoarea afirmaţie: Statutul de membru al UE mai mult costă decât aduce beneficii României”, a fost întrebarea sociologilor.

CITEŞTE ŞI: 50% din victimele traficului de persoane, din UE, provin din România. Expert: Avem patru „cazuri Caracal” despre care nu ştim nimic

42% sunt de acord și 38% nu sunt de acord că ne costă mai mult decât avem beneficii.

În mediul urban 36% cred că e mult mai rău că suntem în UE, în timp ce 43% văd beneficiile statului de ţară membră.

Pentru locuitorii din mediul rural, proporția este inversă. Aproximativ 45% dintre respondenți cred că ne costă mai mult că suntem în UE, în timp ce 33% nu cred asta.

Problema ucraineană

Acelaşi sondaj arată că unul din trei români (33%) consideră că a ajuta Ucraina nu este în interesul României. 48% cred contrariul.

Potrivit datelor sociologice, majoritatea bărbaţilor (54%) şi a persoanelor cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani nu sunt de acord cu afirmaţia că a ajuta Ucraina nu este în interesul României.

CITEŞTE ŞI: Peste 80 de ucraineni, femei şi copii, victime ale unei reţele de trafic de persoane care opera şi în România. Refugiaţii, atraşi cu anunţuri de angajare

Cei care au participat la sondaj au fost invitaţi să spună dacă sunt de acord sau nu cu afirmaţia că România este un „ostatic” al jocurilor geopolitice ale SUA.

44% dintre respondenţi au declarat că sunt de acord, în timp ce 36% spun că nu sunt de acord. Sociologii spun că cei care cred că România este „o victimă” a interselor americane sunt cei care trăiesc în condiţii materiale precare (54%) şi cei care se aşteaptă la un impact negativ al refugiaţilor asupra economiei (69%) sau societății (68%).

Sondajul a fost efectuat, în perioada 28 iunie – 11 iulie, pe un eşantion de 1.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani. Metoda aleasă este sondajul online.

Ce spun experţii

Reporter 24 a vrut să afle şi părerea specialiştilor cu privire la sondaj şi mai ales dacă s-a schimbat ceva, între timp, în percepţia românilor privind conflictul armat din Ucraina.

Sociologul Alexandru Zodieru spune că alte studii mai recente relevă că pe români îi interesează mai mult stabilitatea zonei, pacea, decât dreptatea pe care şi-o caută ucrainenii. „Românii, totuși, susțin pacea. Ignoră dreptatea”, concluzionează el.

CITEŞTE ŞI: România nu ştie unde sunt 13.000 de refugiaţi ucraineni ajunşi în ţara noastră (VIDEO)

„Este o criză foarte aproape de noi şi acest lucru ne determină să fim puţin mai temători. Şi pe baza studiilor realizate anterior de diferite organizaţii, în acest an, au fost câteva păreri pe care le-au subliniat românii, prin răspunsurile lor. Astfel că avem, undeva în martie aprilie: 70 la sută dintre români au susţinut războiul Ucrainei împotriva Rusiei. Aceiaşi 70% susţineau că Uniunea Europeană şi NATO ar trebui să se implice în acest război. Totuşi, pe plan european, undeva la jumătatea anului, România nu mai stă la fel de bine ca şi grad de implicate. Trebuie precizat că nu există bine şi rău, din păcate, e impropriu spus. Doar că şi-a mai pierdut puţin din avânt percepţia românilor. Un studiu realizat de Consiliul European pentru Relaţii Externe arată că românii nu mai sunt la fel de activi pro-război, ci sunt mai mult pro-pace.

„Românii sunt pentru pace mai mult decât pentru dreptate!”

În ce sens? Nu este vorba că a fi pentru pace este un lucru rău, ei sunt pentru pace mai mult decât pentru dreptate. Adică nu-i interesează dreptatea Ucrainei, cât îi interesează stabilitatea zonei. Nu-i interesează faptul că Ucraina pierde teritorii, că a pierdut deja oameni, soldaţi dar şi foarte multă populaţie civilă, că a pierdut economie, infrastructură şi încearcă să-şi facă dreptate, este acea luptă între David şi Goliat, care încă se duce şi o vedem cu toţii cu consternare. Am văzut ce înseamnă Ucraina 2021 şi Ucraina 2022, de Crăciun. Românii, totuși, susțin pacea. Ignoră dreptatea”, spune sociologul român.

Mentalitatea clădită în perioada comunistă este, de asemenea, un important factor, adaugă Zodieru.

„De exemplu, Finlanda consideră că este mai importantă dreptatea în proporţie de 91%, Suedia în proporţie de 90%, Portugalia şi Spania consideră că este mai importantă dreptatea decât pacea – 83%, Germania 76%, iar România 64%, printre ultimele locuri alături de Italia şi Franţa. Zic că sunt nişte lucruri importante, care spun ceva despre noi şi spun ceva mai mult. Este influenţa pe care o au cei de lângă noi asupra noastră – era o melodie, la un moment dat, „De la ruşi vine ploaia”, mai arată Alexandru Zodieru.

Alexandru Zodieru este general manager la Cult Market Research, ce face parte din Cult Grup, care are în componenţă alte trei entităţi, printre care cea mai importantă este Institutul de Studii Sociale şi Politice (ISSP).

„Oamenii sunt pur şi simplu extenuaţi, disponibilitatea de a mai ajuta este încetinită”

Jowita Radzińska este sociologul din Polonia care a coordonat sondajul Kantar, în România şi în celelalte ţări din „blocul estic”.

Ea este de acord că este posibil ca multe lucruri să se fi schimbat, oamenii fiind extenuaţi de asaltul informaţional privind conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, cele mai importante date desprinse din studiul sociologic rămân.

„Cu siguranţă că unele lucruri s-au schimbat. Am analizat şi alte sondaje şi am încercat să le comparăm. A fost foarte evident acum o lună, pentru că nu cred că s-au întâmplat atât de multe lucruri în luna decembrie pentru a schimba păreri. Mai mult sau mai puţin, datele sunt încă actuale. Desigur că s-au schimbat mici lucruri. De exemplu, oamenii sunt pur şi simplu extenuaţi de situaţia economică. De exemplu, disponibilitatea de a mai ajuta este încetinită. De asemenea, nu ştiu cum să spun, dar la începutul războiului, oamenii urmăreau relatările din presă mult mai intens. După ceva timp, nu doar în iulie, dar şi mai devreme, s-au săturat, n-au mai putut suporta să asculte astfel de informaţii. Deci, cu siguranţă, consumul informaţional s-a schimbat între timp. Dar, lucrurile sunt încă similare”, spune Jowita Radzińska.

Ea adaugă că şi situaţia economică sau criza energetică pot duce la schimbări în comportamentul şi gândirea oamenilor.

„Am avut o discuţie interesantă, în timpul Conferinţei de la Praga din luna noiembrie, şi experţi şi jurnalişti din Bulgaria ne-au transmis că se vede o schimbare, chiar o tranziţie, pentru că poporul bulgar reacţionează diferit şi şi-au schimbat părerea şi acum sunt mai mult alături de poporul ucrainean. Dar, da, cred că este foarte importantă şi situaţia economică. Nu este vorba doar despre război, ci şi despre traiul de zi cu zi şi dacă este mai greu pentru oameni, acest lucru le influenţează şi atitudinea faţă de alţii. Resursele sunt din ce în ce mai limitate şi trebuie să te decizi cum să le împarţi şi este binecunoscut atât în sociologie, cât şi în psihologie că atunci când avem mai puţin sunt mai predispuşi să ne gândim la familie, la apropiaţi şi mai puţin la străini”, a concluzionat sociologul polonez.

Jowita Radzińska este sociolog în Polonia, cu un doctorat în științe umaniste. Ea este, de asemenea, cercetător calitativ cu experiență, precum și formator. Ea coordonează studiul de cercetare din cadrul proiectului SCIENCE+ al Free Press for Eastern Europe, intitulat „Timpuri incerte: Transmiterea informațiilor și a opiniilor privind războiul din Ucraina”.

Articol susţinut prin intermediul proiectului SCIENCE+, derulat de Free Press For Eastern Europe, prin care se urmăreşte facilitarea creării unei rețele unice pentru a împărtăși cele mai bune practici jurnalism în domeniul sănătății și jurnalismului științific, în șase țări din Europa Centrală și de Est: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România.

Vezi si alte articole...