vineri, aprilie 26, 2024

China a întrecut SUA în cursa pentru noile tehnologii. Conduce în 37 dintre 44 de domenii cheie

ExterneChina a întrecut SUA în cursa pentru noile tehnologii. Conduce în 37 dintre 44 de domenii cheie

SUA și alte țări vestice pierd cursa în fața Chinei în dezvoltarea de tehnologii avansate, Beijingul putând stabili un monopol în mai multe zone, potrivit unui nou raport.

China este lider în 37 din 44 de tehnologii, potrivit raportului făcut de thinktank-ului „Strategic Policy Institute”. Domeniile includ baterii electrice, hipersonice și comunicații avansate cu frecvență radio, precum 5G și 6G.

Raportul publicat, joi, arată că SUA este lider doar în restul de șapte tehnologii, cum ar fi vaccinurile, calculul cuantic și sistemele de lansare în spațiu, scrie The Guardian.

Descoperirile s-au bazat pe cercetări cu „impact ridicat” în domenii tehnologice critice și emergente, concentrându-se pe lucrări care au fost publicate în reviste de top și au fost citate de cercetările ulterioare.

„Cercetarea noastră dezvăluie că China a construit bazele pentru a se poziționa drept cea mai importantă superputere științifică și tehnologică din lume, prin stabilirea unui lider uneori uimitor în cercetarea de mare impact în majoritatea domeniilor tehnologice critice și emergente”, se arată în raport.

„Trackerul critic al tehnologiei arată că, pentru unele tehnologii, toate primele zece instituții de cercetare de top din lume au sediul în China și generează în mod colectiv de nouă ori mai multe lucrări de cercetare cu impact ridicat decât țara de pe locul doi (cel mai adesea SUA)”.

Academia Chineză de Științe s-a clasat pe primul sau pe al doilea loc în majoritatea celor 44 de tehnologii incluse în tracker, adaugă raportul.

„De asemenea, vedem că eforturile Chinei sunt susținute prin importarea talentului și a cunoștințelor: o cincime din lucrările sale de mare impact sunt scrise de cercetători cu pregătire postuniversitară într-o țară din Alianța Five Eyes”, mai arată raportul, referindu-se la gruparea de partajare a informațiilor formată din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă.

Vezi si alte articole...