sâmbătă, decembrie 14, 2024

Cum rușii zombifică copiii și popularizează războiul în rândul tinerilor

SCIENCE+Cum rușii zombifică copiii și popularizează războiul în rândul tinerilor

În Rusia și Uniunea Sovietică, invadatorii continuă să introducă propagandă de război în grădinițe și instituții de învățământ. Ocupatorii promovează discursul instigator la ură și propaganda anti-ucraineană. Rușii acordă o atenție deosebită copiilor pe TOT: folosesc presiuni pentru a-i face să „uite” că sunt ucraineni și că statul însuși nu ar trebui să existe. Pentru ca acest lucru să fie mai eficient, invadatorii promovează forțele armate ruse, obiceiurile și sărbătorile sovietice, „originea” rusă a ucrainenilor și alte teze anti-ucrainene. 

de Danylo Vinnichenko

În acest articol, Bakhmut IN.UA analizează modul în care rușii promovează propaganda de război în rândul copiilor, în special pe TOT, și cum implementează așa-numita educație patriotică în rândul adolescenților.

Ziua apărătorilor Ucrainei este sărbătorită pe 14 octombrie

Recent, Rusia a sărbătorit așa-numita Ziua apărătorului Patriei, care de obicei este sărbătorită anual pe 23 februarie încă din vremea sovietică. Trebuie remarcat faptul că celebrarea acestui eveniment a fost anulată în Ucraina, în schimb, printr-un decret al președintelui Ucrainei din 14 octombrie 2014, a fost instituită o sărbătoare – Ziua Apărătorului Ucrainei, care este sărbătorită anual la 14 octombrie.

În timp ce în Rusia această sărbătoare este un obicei normal, în teritoriile ocupate este o impunere violentă a valorilor sovietice: copiii au primit lecții tematice și ore de curs în școli. Este, de asemenea, o practică obișnuită să se invite militari pentru ca elevii „recunoscători” să îi vadă pe teroriști și să le ofere cadouri frumoase. Astfel, această sărbătoare este folosită ca un alt act de impunere a războiului și de răspândire a discursului de ură.

Sărbătoare de 23 Februarie pe TOT

De exemplu, întâlniri similare au fost organizate în regiunea ocupată Donețk, locul exact propagandiștii nu dezvăluie, iar copiii din fotografii au fețele acoperite. Cu toate acestea, dacă aceștia sunt eroii care au „salvat” regiunea pașnică Donețk, iar copiii pot trăi în siguranță, potrivit rușilor, atunci de ce atâta secretomanie? Din păcate, nu am putut găsi un răspuns. În fotografii, copiii cu fețele acoperite poartă tricouri cu logo-ul organizației „Mișcarea primilor” (Dvijenie pervyh) și cutii cu literele „z”. Acesta este un exemplu al modului în care ocupanții le spală creierul copiilor.

Ocupanții se întâlnesc cu elevii din regiunea ocupată Donețk / foto din surse rusești

Notă.“Mișcarea primilor (Dvijenie pervyh)” include sute de programe unice pentru educația și dezvoltarea personală, o comunitate de tineri activă și responsabilă pentru care sunt importante respectul pentru tradițiile și culturile popoarelor din Rusia, continuitatea istorică și implicarea în soarta țării, unde principala valoare a fost, este și va fi familia. Aceste informații sunt publicate pe site-ul oficial al mișcării.

La a doua aniversare a invaziei pe scară largă, au avut loc întâlniri cu invadatorii în alte teritorii ocupate ale Ucrainei: în Crimeea, Kherson, Zaporizhzhia, regiunile Donețk și Luhansk. Acolo, forțele armate rusești au vorbit despre presupusa istorie de doi ani a „operațiunii militare speciale” (svo), cronologia ocupării teritoriilor ucrainene din 2014 și alte teze invazive care au avut ca unic scop incitarea urii copiilor față de Ucraina.

Invadatorii într-o școală din regiunea ocupată Luhansk / foto din surse rusești

Pe lângă întâlniri, școlile au organizat evenimente în care copiii au fost îmbrăcați în uniforme militare din epoca sovietică, unde copiii au făcut desene „patriotice” cu simboluri ale Federației Ruse și ale Republicii Populare Donețk, ale armatei ruse și ale Kremlinului, și au organizat diverse concerte pseudo-patriotice. Recent, în compendiul nostru de știri din teritoriile ocupate, am descris cum au avut loc evenimente similare în școlile din Donețk. În special, Oleksiy Kulemzin, primarul ocupanților din Donețk, a scris despre acest lucru în detaliu pe resursele sale.

Este clar că acea adunare numită „Ziua Apărătorului Patriei” face parte din presupusa muncă educativă cu tânăra generație, care este vulnerabilă și i se poate impune orice. Administrația ocupației este hotărâtă să îi pună pe copii să raporteze despre părinții lor cu o poziție pro-ucraineană. Aceasta este una dintre sarcinile „Mișcării primilor”, ai cărei supraveghetori se presupune că sunt implicați în formarea ideologică a elevilor. Acest lucru arată cât de diferite sunt opiniile în instituțiile de învățământ și acasă. Agitație și propagandă similară în școli a fost folosită în timpul dictaturii lui Stalin. În timpurile moderne, se organizează „conversații” educaționale speciale cu părinții, cu participarea reprezentanților agențiilor de aplicare a legii, inclusiv a serviciului federal de securitate.

Școlile rusești: vorbind despre lucrurile importante

Pe 20 iunie 2022, în Rusia, a fost anunțată introducerea în școli și colegii a așa-numitelor „conversații despre lucruri importante” – o lecție obligatorie ținută o dată pe săptămână. Aceste lecții, potrivit surselor de propagandă, abordează și discută un subiect specific care este comun tuturor claselor și școlilor, inclusiv subiecte legate de „educația civică și patriotică”:

  • memoria istorică;
  • continuitate generațională;
  • patriotismul – dragostea pentru patrie;
  • bunătate, fapte bune;
  • familia și valorile de familie;
  • cultura rusă;
  • știința în slujba patriei.

De fapt, aceste evenimente organizate pe TOT se concentrează, de asemenea, pe promovarea valorilor rusești, inclusiv pe justificarea războaielor Rusiei împotriva altor state, pe popularizarea sovietismului și a sistemului militar și politic rusesc. Cu toate acestea, subiectul așa-numitului „svo” este prioritar în cadrul discuțiilor. Lecția începe cu ridicarea drapelului rusesc și cu ascultarea imnului național rusesc.

Subiectul „Ziua apărătorului patriei” este, de asemenea, dezbătut la toate clasele. În special, după ce ascultă materialele de propagandă, elevii sunt rugați să îndeplinească o sarcină interactivă pentru a-și consolida cunoștințele.

Pe lângă subiecte despre război și trecutul sovietic, elevii sunt învățați despre conducerea constantă a Rusiei în toate sectoarele și despre atitudinea „respectuoasă” a țării în lume. Cu toate acestea, în timpul lecțiilor nu se discută cu elevii adevărata imagine a Rusiei moderne – izolată pe plan internațional, aflată sub multe sancțiuni, în care soldații ruși sunt criminali și jefuitori și în care Rusia comite în prezent cel mai mare genocid de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, etichetându-l drept „apărarea familiei”.

Printre vorbitori se numără înalți oficiali ruși, actori, teroriști militari și profesori. Deși se presupune că aceste „lecții” sunt opționale și nu obligatorii în conformitate cu legislația rusă, oficialii din domeniul educației din regiunile Federației Ruse subliniază că neparticiparea reprezintă absență.

Copii cu mitraliere și uniforme militare

Recent, un canal liberal rusesc pe Telegram a publicat un videoclip despre sistemul de rachete de jucărie Iskander. Această jucărie este destinată copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani și poate lansa mici rachete din plastic. Sursa originală a videoclipului este un magazin de jucării din Kazan.

Într-una dintre grădinițele din orașul rusesc Pervouralsk, copiii au fost forțați să se târască prin zăpadă cu arme de jucărie. Potrivit organizatorilor acestui eveniment, activitatea a avut loc în cadrul unei sărbători militar-patriotice, care le-ar fi provocat copiilor o „furtună de emoții.

„Acesta este un festival sportiv militar care le oferă copiilor o furtună de emoții, este o mare oportunitate de a se distra, de a-și arăta abilitățile și de a dobândi abilități utile”, comentează organizatorii despre eveniment.

După invazia pe scară largă, autoritățile de ocupație au încercat pe toate căile posibile să introducă în sistemul educațional pe TOT clase cu „eliberatori”, care trebuiau să le vorbească elevilor despre „curajul” militarilor ruși, să organizeze diverse evenimente și, cel mai important, să le prezinte elevilor armele. Am descris deja în materialele anterioare cât de active și periculoase sunt astfel de evenimente, dar ocupanții nu au de gând să cruțe niciun copil de dragul propagandei și al agitației, pentru că ei cred că aceștia sunt viitori „apărători ai patriei”, adică carne de tun în războiul împotriva Ucrainei sau în viitoarele eforturi de „eliberare” a unui stat străin, care este de fapt o ocupație.

Astfel, într-un mod aparent jucăuș, copiii fac cunoștință cu viitorul lor dispozitiv – armele. Nu este neapărat că aceste arme vor fi folosite împotriva ucrainenilor, deoarece rușii au reușit să provoace mai mult de un conflict militar în peste 30 de ani: începând cu invazia Moldovei și crearea cvasi-entității Republicii Populare Transnistrene, apoi războiul din Cecenia, care a durat peste 12 ani și a dus la ocuparea completă a unei părți a Caucazului, invazia Georgiei în 2008 și crearea Abhaziei și Osetiei de Sud, și invazia Ucrainei în 2014, unde războiul este încă în desfășurare.

Clase de cadeți în școli

Chiar înainte de invazia pe scară largă, teritoriile ocupate au început să introducă un sistem numit „clase de cadeți”. În special, acest lucru a fost observat în Crimeea, în regiunile ocupate Donețk și Luhansk (L/DNR). În timp ce în Crimeea aceste clase au fost formate în conformitate cu sistemele rusești, în așa-numita L/DNR acestea au fost formate doar cu „sprijinul” rușilor. După anexarea teritoriilor în 2022, forțele de securitate rusești au devenit mai active în deschiderea de clase specializate pe teritoriile ocupate.

Acestea sunt concepute pentru a crea o viitoare rezervă de personal pentru agențiile guvernamentale ruse, inclusiv Ministerele locale de interne, Ministerul Situațiilor de Urgență, serviciile de frontieră, Comitetul de Investigații (comitetul de anchetă) al Rusiei, FSB și alte agenții de securitate. În timp ce studiază în aceste clase, elevii sunt supuși unui antrenament fizic intensiv, mânuirea armelor și educație patriotică. De asemenea, elevii continuă să studieze programa școlară clasică.

În 2023, Serviciul de Investigații al Rusiei a anunțat deschiderea corpurilor de cadeți în așa-numitul Complex educațional din Luhansk, numit după pilotul-cosmonaut G.T. Berezovoi. Aceste instituții ar trebui să pregătească viitorii funcționari publici trădători care vor depune jurământul de credință față de Rusia și vor servi împotriva Ucrainei.

În 2021, Serhiy Horbatenko, un jurnalist de la Donbas.Realii, a scris în materialul său despre corpul de cadeți în școlile din așa-numita Republica Populară Luhansk (LNR). El a publicat un articol despre deschiderea unui corp de cadeți pentru băieți și fete în localitatea ocupată Antratsyt, regiunea Luhansk, la inițiativa partidului Rusia Unită (n. trad.: Edinaia Rossia). În special, inițiatorul a fost Viktor Vodolatski, care este deputat în Duma de Stat din partea acestei fracțiuni. Conform planului invadatorului, corpul de cadeți ar trebui să devină „cea mai bună instituție de cadeți din Rusia”.

„Astăzi, Rusia Unită oferă sprijin și asistență maximă locuitorilor din Donbass. Deschidem un alt corp de cadeți, de data aceasta în Antratsyt. Acesta va fi unic. Sper că va fi cel mai bun din Rusia, a declarat Vodolatski, deputat al partidului „Rusia Unită”.

Această clădire ar fi trebuit să fie inaugurată în 2021, când L/DNR nu erau anexate de Rusia, ci controlate doar de lideri locali, iar Rusia nu ar fi recunoscut aceste pseudo-republici la acea vreme.

Adică, chiar înainte de invazia la scară largă, Rusia a luat în considerare deschiderea unor instituții de învățământ specializate în condițiile sale. Cel mai probabil, absolvenții care aveau deja 18 ani împliniți la momentul invaziei și care făcuseră parte din „organele de stat ale L/DNR” sau erau studenți ai instituțiilor de învățământ superior specializate, au fost trimiși pe front. Rusia s-a folosit de orice ocazie pentru a-și utiliza nu doar propria armată, ci și pentru a atrage tineri din ocupație care, mai târziu, urmau să devină luptători ai „milițiilor populare ale L/DNR”.

„Iunarmia” rusă

O altă asociație militară de tineret din Federația Rusă care promovează afacerile militare și participarea la războiul împotriva Ucrainei este „iunarmia” (n.trad.: „armata de tineret”). De asemenea, aceasta recrutează în mod activ tineri cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani. Această organizație funcționează și pe teritoriile ocupate, iar elevii sunt, de asemenea, implicați. În ediția anterioară a compendiului nostru, am descris modul în care elevii din regiunea Starobilsk sunt aduși la Sorokyne (Krasnyi Luch) pentru a depune jurământul de membru al armatei „iunarmia”. Același lucru se întâmplă și în alte instituții de învățământ din Luhansk și din alte teritorii ocupate. Această organizație oferă pregătire militară tinerilor și impune ideologia rasismului și a urii față de Ucraina.

Notă. Iunarmia este o mișcare publică militar-patriotică pentru copii și tineri din toată Rusia, înființată în 2016 la inițiativa ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu. Simbolul mișcării „Iunarmia” este o pasăre cu o stea în mijloc. Este ca și cum ar onora obiceiurile din epoca sovietică, în special, din timpul pionierilor.

Începând cu ianuarie 2022, în Crimeea și Sevastopol au fost create 874 de unități ale „armatei de tineret”, care includ peste 29 000 de copii; nu se știe cu certitudine câți membri sunt acum, dar autoritățile de ocupație continuă să-i recruteze pe tineri în mod activ.

În 2022, Biroul procurorului din Republica Autonomă Crimeea și Sevastopol a remarcat că supraveghetorii mișcării intenționează să implice fiecare al 10-lea elev.

„Printre obiectivele acestei mișcări se numără: „să creștem o generație capabilă să apere patria cu arma în mână”. Iar o astfel de „pregătire” nu este voluntară. Potrivit Procuraturii regiunii autonome, până la sfârșitul anului 2024, ocupanții intenționează să înroleze fiecare al zecelea elev în „armata de tineret”. Toate aceste fapte sunt consemnate în cadrul urmăririi penale a Procuraturii regiunii autonome”, a precizat Procuratura într-un comunicat din 17 ianuarie 2022.

Propaganda războiului în rândul copiilor: o crimă de război a Rusiei

Autoritățile ucrainene califică astfel de acțiuni drept crime de război, în special prin propaganda militară și implicarea în mișcare.

„Calificăm astfel de acțiuni ale ocupanților drept crimă de război în conformitate cu articolul 438 din Codul Penal (încălcarea legilor și obiceiurilor de război), deoarece propaganda care vizează asigurarea înrolării voluntare a civililor este interzisă de articolul 51 (1) din Convenția privind protecția persoanelor civile în timp de război din 1949”, a explicat Procuratura Republicii Autonome Crimeea și Sevastopol.

Supraveghetorii și cei asociați cu implicarea copiilor în mișcarea militară primesc notificări de suspiciune de la agențiile ucrainene de aplicare a legii. La 21 februarie 2024, șefa sediului central al mișcării „Iunarmia” din regiunea ocupată Luhansk a fost notificată cu privire la suspiciuni. Femeia a promovat ideologia rasismului în rândul tinerilor, a organizat evenimente pseudo-patriotice și a recrutat elevi pentru a se alătura mișcării militare. La sfârșitul anului 2023, a fost notificată cu privire la suspiciuni și Elena Romanovskaia, adjunctă a șefului ocupantului Crimeei, Aksyonov, care a fost implicată în dezvoltarea mișcării în Republica Autonomă Crimeea.

Așa-numita educație patriotică în școli și propaganda în rândul grupurilor vulnerabile ale populației reprezintă o prioritate pentru Kremlin. Prin „educarea” tinerei generații în astfel de moduri, rușii creează o potențială „rezistență” față de forțele armate ucrainene și autoritățile ucrainene, insuflând ideologia corectă de rasism și sentimente șovine sub masca „lumii rusești”. Copiii, care se află încă în stadiul de formare ca indivizi, nu percep încă nocivitatea situației și consecințele, astfel încât este ușor să le fie impusă propaganda sub masca unui „joc de război”. Acum, pentru unii, acest joc s-a transformat în realitate: acei ocupanți care au văzut ocupația în 2014, când erau încă la școală, își ucid acum poporul cu arme reale în mâini.

Dar trebuie să ne amintim că acești copii din teritoriul ocupat al Ucrainei au devenit ostatici ai situației – nu pot fi învinuiți pentru acțiunile trupelor rusești, ale supraveghetorilor de la Kremlin, ale profesorilor sau ale părinților orientați ideologic. Ei transmit ceea ce le spun adulții și nu sunt încă capabili să analizeze totul. Dar cel mai rău lucru este atunci când nu există nicio alternativă și copilul trebuie să trăiască cu ura față de alți oameni și națiuni pentru tot restul vieții sale. Sperăm că, în viitor, copiii cu TOT vor putea ajunge în Ucraina: dacă vor fi readuși pe un teritoriu liber sau dacă Forțele Armate ale Ucrainei vor reuși să elibereze teritoriile ocupate și să restabilească ordinea constituțională.

Mai devreme, am povestit cum ocupanții militarizează educația și ce activități desfășoară armata rusă în școlile la TOT.

Vezi si alte articole...