joi, mai 30, 2024

Încep lucrările de punere în siguranță a Hanului Solacolu de pe Calea Moșilor din București

Din OrasÎncep lucrările de punere în siguranță a Hanului Solacolu de pe Calea Moșilor din București

Hanul Solacolu, aflat pe Calea Moșilor din București, începe să primească mult așteptatul tratament pentru punerea în siguranță a clădirii, care devenise o ruină.

Începând de duminică, 14 aprilie, tramvaiele liniei 21 vor fi redirecționate pentru a permite lucrările la Hanul Solacolu.

Cu ceva timp în urmă, Hanul Solacolu era considerat un simbol al luxului și eleganței printre hanurile din Capitală, dar acum a ajuns să fie o ruină pe Calea Moșilor, amenințând siguranța trecătorilor. În februarie 2024, primarul Nicușor Dan anunța că în curând vor începe lucrările de conservare și protejare a hanului. Înainte de aceasta, AMMCCRS va organiza un concurs pentru elaborarea temei de proiectare.

După finalizarea etapei de punere în siguranță, se va începe consolidarea clădirii. Planurile includ respectarea elementelor originale ale monumentului istoric conform avizului emis de Ministerul Culturii.

Hanul Solacolu, situat în Sectorul 2, pe Calea Moșilor nr. 134-134A, a fost construit în 1859 de frații Solacolu.

Inițial, clădirea a fost folosită ca fabrică de paste făinoase și avea prăvălii pe fațadă, având acces de pe Calea Moșilor, una dintre cele mai importante străzi comerciale din București.

În prealabil, pe 13 aprilie, pe Calea Moșilor au fost montate piesele necesare pentru ajustarea circulației tramvaielor pentru a permite lucrările de consolidare a Hanului Solacolu. Astfel, începând cu 14 aprilie 2024, tramvaiele liniei 21 vor circula pe un singur fir, între intersecția Calea Moșilor/Strada Paleologu și intersecția Calea Moșilor/Bd. Carol.

Vezi si alte articole...