miercuri, aprilie 17, 2024

Inflaţia din zona euro a încetinit în decembrie pentru a doua lună consecutiv

EconomieInflaţia din zona euro a încetinit în decembrie pentru a doua lună consecutiv

Inflaţia generală, care include costurile alimentelor şi energiei, a ajuns la 9,2% în termeni anuali, în decembrie, potrivit datelor preliminare publicate vineri de institutul european de statistică, Eurostat.

În noiembrie, inflaţiei a fost de 10,1% şi a reprezentat prima scădere uşoară a preţurilor consemnată din iunie 2021.

Economia zonei euro a fost supusă unei presiuni imense în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, costurile energiei şi alimentelor crescând puternic anul trecut.

În efortul de a combate creşterea preţurilor, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor de patru ori în 2022 şi a spus că probabil va continua să facă acest lucru în acest an.

Rata principală a băncii este în prezent la 2%.

În ciuda altor semne că inflaţia se reduce, analiştii spun că este prea devreme pentru a sărbători şi nu se aşteaptă la o schimbare a politicii din partea băncii centrale.

Dobânda ”va ajunge la 3% şi probabil că trebuie să fie menţinută acolo pe tot parcursul anului, chiar dacă recesiunea devine din ce în ce mai evidentă”, a declarat joi Hetal Mehta, de la Legal & General Investment Management.

Informaţia referitoare la inflaţie după ce preşedintele BCE, Christine Lagarde, a adoptat un ton şocant în decembrie: ”Nu ne schimbăm, nu ne clintim, dăm dovadă de hotărâre”.

Ea a adăugat că banca are ”mai mult teren de acoperit”.

 

Vezi si alte articole...