miercuri, mai 29, 2024

Klaus Iohannis se află printre candidaţii pentru şefia Comisiei Europene. Şanse mici la un nou mandat pentru Ursula von der Leyen

MedicalKlaus Iohannis se află printre candidaţii pentru şefia Comisiei Europene. Şanse mici la un nou mandat pentru Ursula von der Leyen

Klaus Iohannis, președintele României, este în centrul atenției ca posibil înlocuitor al Ursulei von der Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, conform unei analize realizate de Euronews Italia. Această perspectivă vine într-un moment în care șansele actualei președintă a Comisiei Europene s-au diminuat din cauza unor ezitări în gestionarea crizei din Orientul Mijlociu și a unei nominalizări controversate a lui Markus Pieper pentru postul de comisar pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.

Klaus Iohannis se află printre candidaţii pentru şefia Comisiei Europene. Analiza făcută de Euronews Italia sugerează că într-o eventualitate în care Europa ar opta pentru o Comisie Europeană cu o orientare mai geopolitică, numele lui Klaus Iohannis ar putea fi luat în considerare. Având în vedere și candidatura sa pentru funcția de secretar general al NATO, unde favorit este, totuşi, premierul olandez Mark Rutte, Klaus Iohannis pare să aibă deja o viziune clară în ceea ce privește apărarea Europei, ceea ce îl face un candidat potențial pentru următoarul şef al Comisiei Europene.

Unul dintre avantajele lui Klaus Iohannis este originea sa dintr-o țară din Europa de Est și apartenența la Partidul Popular European (PPE). Cu toate acestea, succesul candidaturii sale la şefia Comisie Europene depinde de sprijinul din partea Consiliului European și obținerea unei majorități în Parlamentul European, în special din partea PPE.

Alți candidați vehiculați în analiza Euronews Italia sunt fostul premier italian Mario Draghi, care a făcut o declarație puternică la un recent forum social la nivel înalt, indicând o posibilă intenție de a candida la funcția de conducere europeană, fosta comisară pentru Bugetul UE și actual directoare al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, precum și prim-ministrul croat Andrej Plenkovic și președintele actual al Parlamentului European, Roberta Metsola.

Vezi si alte articole...