sâmbătă, decembrie 7, 2024

Luni, 25 martie 2024, a fost reactivată suspendarea PUZ-urile Sectoarelor 2 și 4

Din OrasLuni, 25 martie 2024, a fost reactivată suspendarea PUZ-urile Sectoarelor 2 și 4

Primarul Capitalei a comunicat în cadrul unei conferințe de presă că a fost reactivată suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) pentru Sectoarele 2 și 4. Decizia a fost luată luni, 25 martie 2024, de către Curtea de Apel București.

Nicușor Dan a organizat o conferință de presă în data de 28 martie 2024, în care a confirmat că PUZ-urile pentru Sectoarele 2 și 4 au fost din nou suspendate. Edilul a subliniat că PUZ-urile de sector reprezintă o activitate coruptă extrem de profitabilă.

„PUZ-urile de sector reprezintă cea mai mare afacere de corupție a administrației PSD 2016-2020, o afacere de corupție de câteva miliarde de euro.

PUZ-urile sectoarelor 3,4,5,6 au adus foloase necuvenite de câteva sute de milioane de euro, iar cele de la sectoarele 1 și 2 de miliarde de euro, pentru că vorbim de zonele de nord. Un astfel de exemplu este o zonă din Sectorul 4 în care am prezentat astăzi efectele acestui fenomen”.

În prezent, situația PUZ-urilor de sector din București este următoarea: PUZ-urile pentru sectoarele 1, 3, 5 și 6 au fost anulate definitiv. PUZ-urile pentru Sectoarele 2 și 4 sunt suspendate.

Primarul General s-a deplasat într-o zonă de 52 de hectare din Sectorul 4, care conform Planului Urbanistic General erau designate drept sere și, implicit, trebuiau să fie menținute ca spațiu verde. Cu toate acestea, cele 52 de hectare au fost vândute dezvoltatorilor imobiliari, iar aici au fost construite blocuri locative.

„Concret, pe o zonă de 52 de hectare, care în Planul Urbanistic General erau prevăzute ca sere, deci proprietarii puteau să cultive plante sau să transforme terenul în spațiu verde, au fost construite blocuri pe aproximativ 60% din suprafață.

Proprietarii terenurilor aveau și posibilitatea de a vinde terenul autoritățile locale la un preț mai mic pentru construirea unui parc de dimensiunea Parcului Herăstrău. În schimb, prin ridicarea de imobile pe acest spațiu, valoarea celor 52 de hectare a crescut cu aproximativ 200 de milioane de euro, cu votul Consiliului General”.

Nicușor Dan a declarat că, din cauza construcțiilor realizate haotic, găsirea unei soluții de trafic pentru zona respectivă este aproape imposibilă.

„Este imposibil să găsești o soluție de trafic pentru aceste blocuri, construite unele în altele, cu aproximativ 15.000 de apartamente în total, cu unele străzi chiar fără trotuare. Locuitorii petrec zeci de minute ca să iasă din acest cartier, pentru că nu există o soluție de trafic”.

În încheiere, primarul și-a exprimat dezamăgirea față de instituțiile statului pentru că nu au întreprins nicio acțiune în acest context.

Vezi si alte articole...