Într-o lume grăbită, în care omul uită de unde a venit și de ce a venit și mai ales încotro se îndreaptă, într-o lume în care puterea și banul domină, cu greu mai poți găsi valorile adevărate specific unui om adevărat : onestitate, curaj, verticalitate, demnitate, credință, familie, patriotism.
Ceva timp urmă am urmărit la Vocea Bucovinei o emisiune care avea ca invitat un bărbat cu o ținută vestimentară impecabilă, cu o față senină și-o voce cadă, dar hotărâtă, care oferea răspunsuri prompte la toate întrebările primite. Cincizeci de minute nu m-am oprit din a asculta, nu doar pentru că subiectele tratate erau de actualitate și de real interes, ci pentru că bărbatul acela, care nu părea să aibă mai mult de 40 de ani, vorbea simplu și clar, elegant și corect, demonstrând nu doar o experiență în domeniul politicii , oferea soluții pentru problemele majore cu care se confruntă Europa în anul de grație 2024.
Curiozitatea de jurnalist m-a determinat să pornesc la treabă și timp de două săptămâni am adunat informații din presă, de la colegi, de la cunoscuți și mi-am demonstrat că intuiția mea de jurnalist nu m-a trădat nici de data asta. Da, îl ascultasem pe acest om , un român de-al nostru de peste Prut, care poate și trebuie să fie un model pentru generația tânără și un reper pentru clasa politică actuală din țările noastre.
Se numește Tudor Ulianovschi. S-a născut la Florești, în Republica Moldova, în 1983. Tatăl său, judecător de profesie, l-a educat în spiritual dreptății și onoarei, i-a dezvoltat gândirea logică și critică, dar nu l-a ajutat profesional sau material să urce vreo treaptă în viață, după adolescență, lăsându-l să se descurce singur. Este căsătorit și se declară la fel de îndrăgostit de Corina, diplomat și ex-delegat al Republicii Moldova pe lângă Organizația Mondială a Comerțului, care i-a dăruit trei copii. Perioada pandemiei a produs pretutindeni stres și suferință, dar familiei lor le-a adus bucuria imensă a venirii pe lume a gemenilor. O familie frumoasă, o familie împlinită, o familie în care ambii părinți se dedică creșterii și educării copiilor în spiritul valorilor autentice.
Imediat după ce și-a luat licența în Drept, la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Tudor Ulianovschi și-a început activitatea diplomatică, cu mult timp în urmă. A trecut toate etapele unei cariere diplomatice, începând de la Atașat, Secretar III, Secretar II, Secretar I, Consilier, Șef de Direcție, Însărcinat cu afaceri a.i., Ambasador, Viceministru și Ministru de Externe. Cea mai importantă funcție pe care a deținut-o în Republica Moldova este cea de Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene în perioada ianuarie 2018-iunie 2019. Nu a ocupat acest portofoliu prin prisma unui partid politic, pentru că Tudor Ulianovschi nu a fost și nu este membru al niciunui partid politic. A depus maxim efort să rămână un ministru tehnocrat și apolitic. Tot ce a făcut pe perioada carierei diplomatice a fost în favoarea parcursului European al Moldovei, susținerea relațiilor acesteia cu România și partenerii strategici.
Tudor Ulianovschi este un om care a studiat, care a muncit, care a arătat că poate contribui la binele țării pe care o iubește la fel cum își iubește familia. Și suferă când interesele partidului sunt puse deasupra intereselor statului. Și suferă când oamenii de valoare, românii de valoare sunt apreciați în afară și, de multe ori, subestimați acasă. A ramas integru în toate acțiunile sale, inclusiv în relațiile cu partenerii, colegii și prietenii. Doar că integritatea, corectitudinea și profesionalismul la justa lor valoare nu sunt totdeauna apreciate la noi în societate și foarte puțini din cei care votează gândesc după aceste considerente.
Traseul profesional al acestui om, neafiliat niciunui partid politic, care a dat dovadă de curaj și încredere, dar mai ales de putere de reușită, care prin calitățile sale a primit admirație și recunoștință în țară, dar mai ales insuflă speranța că va candida la președenția țării. Știm că a rămas prieten fidel al diplomaţiei Republicii Moldova. E tânăr și capabil să aducă echilibrul în politica din țara lui. A demonstrat că știe ce vrea și știe că poate să schimbe multe lucruri în țară.
Moldovenii, chiar și noi românii ar trebui să fim mândri că mai există asemenea oameni. Pe ei ar trebui să-i susținem și să-i ajutăm să ocupe funcții importante în stat. Dacă Tudor Ulianovschi ar avea curajul să-și depună candidatura, ca independent, la președenția Moldovei și dacă alegătorii ar avea puterea de a înțelege că nu partidele schimbă destinele unei țări, ci oamenii de valoare, și i-ar acorda votul de încredere, cu siguranță că țara va fi cea câștigătoare și ar ajunge acolo unde îi este locul: în topul țărilor europene. În situația geopolitică actuală, echilibrul între clasa politică de la putere și clasa politică din opoziție dintr-o țară poate fi asigurat doar de un technocrat apolitic, cu experiență în diplomație, care a demonstrat că știe, poate și vrea. Doamne, ajută la gând bun și reușită pentru Moldova!