sâmbătă, aprilie 20, 2024

Riscul unei contagiuni în Uniunea Europeană în urma falimentului Silicon Valley Bank este limitat, anunţă Moody’s şi scade perspectiva sectorului bancar american de la ”stabilă” la ”negativă”

EconomieRiscul unei contagiuni în Uniunea Europeană în urma falimentului Silicon Valley Bank este limitat, anunţă Moody's şi scade perspectiva sectorului bancar american de la ”stabilă” la ”negativă”

”Structura bancară americană limitează contagiunea”, subliniază Moody’s, care a scăzut perspectiva sectorului bancar american de la ”stabilă” la ”negativă”.

Pentru a-şi justifica poziţia, agenţia evocă o proporţie mai importantă de depozte la Banca centrală din partea băncilor europene.

Invers, titlurile de creanţă reprezintă doar 12% din bilanţul băncilor din zona euro, faţă de 30% la băncile americane.

”Depozitele sunt probabll mai stabile în Europa, creşterea lor fiind mai puţin rapidă”, subliniază Moody’s.

Banca Angliei şi Banca Centrală Europeană (BCE) au dezvoltat, de asemenea, mai bine accesul la lichidităţi în cazul unor tensiuni, potrivit agenţiei de rating.

De la începutul săptămânii, autorităţile europene şi-au multiplicat mesajele liniştitoare.

”Nu există contagiune directă, iar posibilitatea unui impact indirect este un lucru pe care trebuie să-l supraveghem, însă pentru moment nu vedem vreun risc semnificativ”, dădea asigurări comisarul european însărcinat cu Economia Paolo Gentiloni, luni, la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Finanţelor din zona euro.

O purtătoare de cuvânt a Băncii Franţei anunţa, la rândul său, că băncile franceze ”nu sunt expuse” băncii americane în faliment, la câteva ore după ce Bruno Le Maire dădea asigurări că nu vede vreun risc de contagiune.

Vezi si alte articole...