marți, iunie 18, 2024

Rusia avertizează Occidentul. Ce se va întâmpla dacă furnizează Ucrainei avioane de luptă F-16

ExterneRusia avertizează Occidentul. Ce se va întâmpla dacă furnizează Ucrainei avioane de luptă F-16

Ţările occidentale se expun la „riscuri colosale” dacă furnizează Ucrainei avioane de luptă F-16, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko, citat sâmbătă de agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

Rușii amenință țările NATO și declară că războiul ar putea escalada, dacă Ucraina va fi înarmată cu acest tip de avioane militare de vânatoare F-16.

„Noi vedem că ţările occidentale încă aderă la scenariul escaladării. Aceasta implică riscuri colosale pentru ei înşişi”, a declarat Gruşko.

Un acord clar de livrare a aeronavelor nu a fost încheiat, dar preşedintele american Joe Biden le-a spus vineri liderilor G7 că Washingtonul sprijină programe comune ale aliaţilor de formare pentru piloţi ucraineni pe F-16.

Biden, presat să trimită avioane F-16 în Ucraina

Mai mult, Joe Biden, care orchestrează răspunsul occidental în faţa Rusiei, se confruntă cu o presiune crescândă de a autoriza trimiterea de avioane de vânătoare americane F-16 Ucrainei, nu de către SUA, ci de alte ţări care dispun de astfel de avioane, notează AFP.

„Pe perioada antrenamentului, lunile următoare, coaliţia noastră de state participante la acest efort va decide când să furnizeze avioanele, câte şi cine”, a menţionat responsabilul.

Vezi si alte articole...