marți, martie 19, 2024

S-au înmulțit divorțurile în București

Din OrasS-au înmulțit divorțurile în București

În București, numărul de divorțuri rămâne ridicat chiar și după trecerea pandemiei, când orașul a înregistrat cel mai mare număr de divorțuri din țară. Este posibil ca această situație să fi fost influențată de tensiunile cauzate de pandemie, care au dus la un „gata, până aici s-a terminat, nu se mai poate”. Datele prelucrate de Institutul Național de Statistică confirmă acest fenomen.

În București, 15% din cuplurile legale au încheiat prin divorț. Adică mai mult de o căsătorie din zece! Pe lângă realitatea divorțurilor, căsătoriile nu mai sunt la fel ca înainte. Institutul Național de Statistică ne informează că doar jumătate dintre români sunt căsătoriți. Într-un interviu acordat pentru Digi 24, o doamnă de 52 de ani a declarat că a trecut prin experiența unui divorț. Primul ei mariaj a început la vârsta de 18 ani, dar nu a durat mult. Apoi, ea a decis să înceapă o nouă viață și a avut o a doua căsnicie care a durat peste 20 de ani. Doamna menționează că fostul soț s-a concentrat prea mult pe carieră

Fostul meu soț a acordat foarte multă atenție propriei lui cariere. Cred că un divorț este ca o intervenție chirurgicală, lasă cicatrici. Ca să ieși din ele ai nevoie de specialiști.

Motivele pentru care oamenii divorează pot fi diferite, dar statisticile arată că unele dintre cele mai frecvente acuzații aduse de femei sunt infidelitatea, alcoolismul, violența și alte probleme. Bărbații au aceleași acuzații, dar nu le exprimă întotdeauna. În anii 90, un divorț la fiecare 6 căsătorii, în prezent un divorț la fiecare 4 căsătorii. În București, un alt motiv frecvent invocat este cariera, când unul dintre parteneri este mai dedicat jobului decât relației. De asemenea, costul unei căsătorii poate fi un motiv pentru evitarea acesteia. Ratele de divorț în București sunt de 44%, cu mai mult de un din zece cupluri care semnează actele de divorț.

Situații similare există și în județele Cluj sau Timiș. Antonio Amuza, un sociolog român, afirmă că familia devine mai puțin importantă pentru români, care se concentrează mai mult pe carieră și pe viața profesională, mai ales în mediul urban. Constantin Cornea, un terapeut de cuplu, spune că în ultimele 10 ani, divorțul este frecvent în mediul urban, după 1-3 ani de căsnicie.

Rețelele sociale și aplicațiile de dating ar putea fi un motiv, oferind falsa impresie că putem găsi un partener mai potrivit oricând. Acest trend în ceea ce privește cuplurile are un impact și asupra natalității din România, care a scăzut considerabil. În 1990, primul an după Revoluție, s-au născut 315.000 de copii la nivel național, în prezent cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimele 134 de ani, cu aproape 158.000 de nașteri în 2022.

Vezi si alte articole...