joi, decembrie 5, 2024

Ungaria cutremură Europa! Undă de șoc lângă România. Decizia luată de Budapesta

ExterneUngaria cutremură Europa! Undă de șoc lângă România. Decizia luată de Budapesta

Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a anunțat marți, 10 ianuarie 2023, că Guvernul de la Budapesta nu va susține aderarea Kosovo la Consiliul Europei, organizaţia paneuropeană axată pe problematica drepturilor omului.

Ungaria se opune aderării Kosovo la Consiliul Europei

Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a anunțat marți, 10 ianuarie 2023, că Guvernul de la Budapesta nu va susține aderarea Kosovo la Consiliul Europei, organizaţia paneuropeană axată pe problematica drepturilor omului.

Declarația sa a fost făcută în timpul unei conferințe de presă la care a participat și ministrul Afacerilor Externe din Serbia, Ivica Dacic. Peter Szijjarto a precizat, totodată, că Kosovo trebuie să-şi reglementeze relaţiile cu Serbia, înainte de a cere aderarea sa la organizaţii internaţionale.

„Poziţia noastră este aceea că, dacă anumite organisme europene ar dori să admită Kosovo înainte ca acesta să ajungă la un acord (cu Serbia), s-ar pune în pericol ajungerea la un compromis. De aceea, în eventualitatea unui vot, Ungaria va vota împotriva aderării Kosovo la Consiliul Europei”, a spus ministrul de Externe din Ungaria, care a îndemnat la un „dialog autentic” între Serbia şi Kosovo, relatează agenția de presă MTI.

Președintele Ungariei a spus că Guvernul de la Budapesta sprijină integrarea europeană a Kosovo
În ciuda acestui fapt, preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a anunțat recent că Guvernul de la Budapesta va sprijini „integrarea ţărilor din Balcanii Occidentali în UE, inclusiv integrarea europeană a Kosovo”. Vă amintim că, luna trecută, Kosovo a cerut în mod oficial aderarea la Uniunea Europeană, adică lansarea negocierilor de aderare la blocul comunitar.

Ministrul de Externe din Serbia, Ivica Dacic, a spus atunci că a primit asigurări din partea lui Peter Szijjarto că Ungaria nu va susţine iniţierea negocierilor de aderare a Kosovo la UE până când Belgradul şi Pristina nu-şi vor normaliza relaţiile.

Pe de altă parte, însă, Peter Szijjarto a reamintit, marți, că Ungaria şi Serbia sunt direct şi sever afectate de migraţia ilegală şi de războiul din Ucraina, astfel că Guvernul de la Budapesta şi Guvernul de la Belgrad vor ca acest război să se încheie repede.

Potrivit sursei citate anterior, Ungaria a recunoscut independenţa pe care Kosovo şi-a proclamat-o în 2008.

KFOR a refuzat cererea Guvernului Serbiei de a trimite militari în Kosovo

Referitor la relațiile tensionate dintre Serbia și Kosovo, vă amintim că, duminică, Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) a refuzat cererea Guvernului Serbiei de a trimite 1.000 de militari şi poliţişti în Kosovo, după ce tensiunile dintre sârbii şi autorităţile din Kosovo au devenit periculoase la final de an. Anunțul a fost făcut de preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

„Ei (KFOR) au răspuns că nu este nevoie de revenirea armatei sârbe în Kosovo (…) citând rezoluţia Naţiunilor Unite de aprobare a mandatului lor în Kosovo”, a afirmat Aleksandar Vucic într-un interviu la televiziunea privată Pink.

Vă amintim că, luna trecută, pentru prima dată de la sfârşitul războiului din 1998-1999, Serbia a solicitat să desfăşoare trupe în Kosovo în contextul ciocnirilor între autorităţile kosovare şi cetățenii sârbi din nordul Kosovo, unde aceştia sunt majoritari. Totuși, rezoluţia Consiliul de Securitate al ONU prevede că Serbiei poate fi autorizată, cu aprobarea KFOR, să staţioneze personal la trecerile de frontieră, lăcaşuri de cult creştin-ortodoxe şi în zone unde sârbii sunt majoritari.

După refuzul venit de la nivel înalt, Aleksandar Vucic a criticat dur KFOR pentru faptul că informat Serbia despre decizia sa de abia în ajunul Crăciunului pe stil vechi, asta după ce poliţia kosovară a arestat un soldat suspectat că a împuşcat şi rănit doi tineri sârbi în apropierea localităţii Shterpce. Mai mult, autorităţile din Kosovo au condamnat incidentul.

Vezi si alte articole...