luni, mai 27, 2024

Vaccinul HPV la băieți: Tot ce trebuie să știți

MedicalVaccinul HPV la băieți: Tot ce trebuie să știți

HPV (virusul papilomavirus uman) este un virus frecvent care poate provoca o varietate de probleme de sănătate, inclusiv negi genitali și cancer. Există peste 100 de tipuri de HPV, dintre care unele pot provoca cancer de col uterin la femei, cancer anal și cancer de gât la ambele sexe. Alte tipuri de HPV pot provoca negi genitali, care pot fi inestetice și pot provoca disconfort.

De ce ar trebuie vaccinați băieții împotriva HPV?

Vaccinul HPV poate ajuta la protejarea acestora contra cancerului și a negilor genitali provocați de HPV.  Vaccinul este cel mai eficient atunci când este administrat copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 15 ani, dar poate fi administrat și adulților mai în vârstă.

Este sigur vaccinul HPV?

Vaccinul HPV este unul dintre cele mai sigure vaccinuri disponibile. Milioane de adolescenți și adulți au primit vaccinul și s-a dovedit a fi sigur și eficient. Cele mai frecvente reacții adverse ale vaccinului sunt durerea, roșeața și umflarea la locul injectării. Reacții adverse grave sunt extrem de rare.

Ce tipuri de vaccinuri HPV sunt disponibile?

În România, sunt disponibile două tipuri de vaccinuri HPV:

Gardasil: Acest vaccin protejează împotriva a patru tipuri de HPV care provoacă cancer și negi genitali.

Cervarix: Acest vaccin protejează împotriva a două tipuri de HPV care provoacă cancer de col uterin și a două tipuri de HPV care provoacă negi genitali.

Câte doze de vaccin HPV are nevoie un băiat?

Băieții cu vârsta cuprinsă între 9 și 15 ani ar trebui să primească două doze de vaccin HPV la interval de 6-12 luni. Băieții care nu primesc prima doză până la vârsta de 15 ani ar trebui să primească trei doze de vaccin, cu a doua doză la 1-2 luni după prima doză și a treia doză la 6 luni după a doua doză.

Rețineți!  Este important să discutați cu medicul pediatru despre vaccinul HPV pentru a vă asigura că este potrivit pentru copil.

Vezi si alte articole...