miercuri, aprilie 17, 2024

Vineri, 12 mai, la Clubul IDM din București, are loc cea mai mare competiție indoor destinată sportivilor cu dizabilități locomotorii

Din OrasVineri, 12 mai, la Clubul IDM din București, are loc cea mai mare competiție indoor destinată sportivilor cu dizabilități locomotorii

Vineri, 12 mai, va avea loc cea mai mare competiție indoor dedicată sportivilor cu dizabilități locomotorii la Clubul IDM din București: Competiția de Biliard în Scaun Rulant. Înscrierile pentru cea de-a VII-a ediție se încheie în ultimele zile, iar participarea este gratuită. Asociația Lions Club Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni, în colaborare cu D.G.S.A.P.C. Sector 2 și Sector 4, organizează evenimentul sub patronajul Direcției pentru Sport a Municipiului București din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Consiliului Național al Dizabilității din România și Comitetului Național Paralimpic.

Conform statisticilor Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, persoanele cu dizabilități reprezintă aproximativ 4% din populația României. La sfârșitul lunii martie 2022, numărul total de persoane cu dizabilități înregistrate era de 867.474, ceea ce reprezintă 3,95% din populația țării. În prezent, în București, sunt înregistrate aproximativ 86.000 de persoane cu dizabilități.

E o bucurie imensă pentru mine să fiu martor al continuității acestei competiții. Pentru prima dată în istorie, un român în scaun rulant, Ioan Tudose, campionul ediției din 2022 al Competiției de Biliard în Scaun Rulant s-a calificat în primăvară și a concurat la Malmö Open, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate sportivilor cu dizabilități din Europa, ceea ce demonstrează că eforturile tuturor încep să dea roade, a afirmat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Cu o colecție impresionantă de peste 20 de kilograme de medalii la biliard, ciclism, baschet, tenis de câmp și tir cu arcul (toate practicate din scaunul rulant), Ioan Tudose, un locuitor al Bucureștiului, a descoperit o lume complet nouă în timp ce participa la Malmö Open, o competiție legendară care se desfășoară încă din anul 1977, în Suedia.

În anul precedent, peste 2000 de sportivi cu dizabilități din 23 de țări au avut ocazia să concureze în cadrul a 14 discipline, inclusiv fotbal, tenis de masă, hochei și rugby. La vârsta de 33 de ani, Ioan Tudose a suferit un accident tragic, căzând de pe un stâlp de înaltă tensiune, în calitate de electrician. În încercarea sa de a depăși tragedia, sportul i-a oferit un sprijin de neprețuit:

Spiritul meu sportiv m-a îndemnat să particip de-a lungul timpului la concursuri din discipline diferite. Anul trecut am ales să particip la Competiția de Biliard în Scaun Rulant. Câștigarea locului I m-a convins încă o dată că performanța este posibilă și mi-a oferit oportunitatea să joc alături de marii campioni ai biliardului în scaun rulant în Suedia. A fost o experiență fantastică!, transmite Ioan Tudose.

Avem oameni frumoși și curajoși, care vin la Competiția de Biliard în Scaun Rulant din toate colțurile țării – pe unii dintre ei îi știm din 2015, de la prima ediție, azi ne revedem ca prieteni. Sportul îi ajută să-și dezvolte abilitățile, să-și îmbunătățească sănătatea și, cel mai important, îi ajută să-și facă noi prieteni. Un studiu Harvard recent ne arată că singurătatea e la fel de dăunătoare precum fumatul sau alcoolul și că, de fapt, relațiile interumane sunt cele ne aduc fericirea în viață, spune Irina Văcărean, organizator.

Concursul de biliard la categoria Bila 9 se desfășoară într-o variantă de joc în piramidă dublă, unde fiecare participant are două șanse (două meciuri) pentru a se califica în primii 8 sau 16 jucători, în funcție de numărul de participanți. De acolo, fiecare meci devine eliminatoriu până la finalizarea concursului. Competiția este deschisă atât jucătorilor profesioniști de biliard, cât și amatorilor. Ediția din 2023 cuprinde două secțiuni distincte:

Una dedicată jucătorilor în scaun rulant.
Cealaltă adresată celor cu handicap locomotor, dar care pot sta în picioare.
Sonia Simionov, campioană națională la biliard, va arbitra meciurile. La încheierea concursului, toți concurenții vor participa la o tombolă ce oferă numeroase premii.

Participarea la concurs este gratuită, indiferent de nivelul de abilitate, pe baza înscrierii la adresele de e-mail lionsclub.asmio@gmail.com sau amio.romania@gmail.com. Informații suplimentare pot fi găsite și AICI, AICI sau AICI.

Vezi si alte articole...