marți, aprilie 30, 2024

Yaki Soba de post – Tăiței japonezi cu legume

MedicalYaki Soba de post – Tăiței japonezi cu legume

Yaki Soba este un preparat japonez delicios și ușor de făcut, perfect pentru o masă de post. Rețeta de față folosește tăiței soba din făină de hrișcă, dar puteți folosi și tăiței udon sau ramen.

Ingrediente:

2 porții tăiței soba (200 g)

1 dovlecel mic, tăiat julienne

1 morcov mare, tăiat julienne

1 ardei gras (verde, roșu sau galben), tăiat julienne

1 ceapă mică, tăiată julienne

2 căței de usturoi, tocați

2 linguri sos de soia

1 lingură mirin (vin de orez japonez) – optional, poate fi înlocuit cu o linguriță de zahăr

1 linguriță ulei vegetal

1/2 linguriță ghimbir proaspăt ras

Jumătate de linguriță fulgi de ardei chili (opțional)

Sesame pentru garnitură (opțional)

Ceapă verde tăiată mărunt (opțional)

Instrucțiuni:

Fierbeți lăieții soba conform instrucțiunilor de pe pachet. De obicei, durează 3-5 minute. Scurgeți bine lăieții și clătiți-i cu apă rece pentru a opri procesul de gătire.

Pregătiți legumele: Într-un wok sau tiga mare, încălziți uleiul la foc mediu. Adăugați usturoiul, ardeiul iute (dacă folosiți) și ghimbirul ras și căliți timp de 30 de secunde, amestecând constant.

Adăugați ceapa și legumele: Adăugați ceapa și căliți până devine translucidă, aproximativ 2 minute. Apoi, adăugați dovlecelul, morcovul și ardeiul gras. Amestecați și gătiți timp de 5-7 minute, sau până când legumele se înmoaie ușor, dar rămân crocante.

Sos și tăiței: Adăugați sosul de soia,  sos mirin și amestecați bine. Adăugați tăieții soba scurși și clătiți și amestecați ușor pentru a combina totul. Gătiți timp de 1-2 minute, sau până când sosul se reduce ușor și se acoperă bine pe tăiței.

Serviți: Transferați Yaki Soba într-un bol și decorați cu semințe de susan și ceapă verde (opțional).

Sfaturi:

Pentru o aromă mai bogată, puteți adăuga 1 lingură de miso (pastă de soia fermentată) diluată cu puțină apă în sos. Puteți adăuga și alte legume la această rețetă, cum ar fi ciuperci, broccoli sau fasole verde. Pentru o variantă mai bogată în proteine, puteți adăuga tofu prăjit sau tempeh la rețetă.

Dacă nu găsiți mirin, puteți folosi oțet de orez sau suc de lămâie ca alternativă.

Poftă bună!

Vezi si alte articole...