joi, mai 9, 2024

Rusia recrutează bărbați din Nepal, India și alte țări îndepărtate pentru războiul din Ucraina. Aceștia vin să câștige bani, plătesc mii de dolari recrutorilor și sfârșesc pe câmpul de luptă

SCIENCE+Rusia recrutează bărbați din Nepal, India și alte țări îndepărtate pentru războiul din Ucraina. Aceștia vin să câștige bani, plătesc mii de dolari recrutorilor și sfârșesc pe câmpul de...

Rusia a recrutat mercenari din Asia și Africa aproape de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei.

Însă de obicei aceștia nu sunt soldați profesioniști, ci salariați. Li se promite un salariu mare, cetățenie rusă după doar un an de serviciu, muncă la Moscova sau în spatele frontului. În general, îi atrag în Rusia prin înșelăciune și le iau documentele. Iar apoi sunt trimiși pe post de carne de tun în zona de război.

Astfel, bărbați din Nepal, India, Somalia și multe alte țări se trezesc în armata rusă. Unii străini sunt acuzați de infracțiuni penale și mai târziu sunt recrutați în armată din închisoare, cu promisiunea că li se vor anula condamnările. De exemplu, unul dintre cei mai buni studenți din Zambia, Lemekani Nyirenda, a primit o bursă guvernamentală pentru a studia în Rusia. Ulterior, a fost arestat în Moscova pentru distribuție de droguri. În august 2022 s-a alăturat unității „Wagner PMC”, iar pe 22 septembrie 2022 a fost ucis în timpul unui asalt asupra pozițiilor ucrainene. Rusia ascunde numărul și numele morților, astfel încât familiile lor nu pot obține trupurile pentru a le îngropa. Aici vă spunem cum îi păcălește Rusia pe străini să lupte în războiul ruso-ucrainean.

Promotorii și cei care recrutează lucrează pe rețelele sociale. Cum ar bloggerul indian Faisal Khan, cu canalul de YouTube Baba Vlogs, care are peste 300.000 de abonați. Într-unul dintre videoclipurile sale, el a făcut reclamă pentru munca de asistent militar în Rusia. Khan a declarat că în această poziție, salariații vor avea garanția că vor fi în spatele frontului, în siguranță, vor primi un salariu mare și permis de ședere în Rusia. Recrutorul le-a declarat jurnaliștilor britanici că a trimis 26 de indieni în Rusia și abia mai târziu și-a dat seama că intermediarul rus „l-a indus în eroare cu privire la natura muncii”.

Aceste persoane angajate întâlnesc agenții pe internet, le plătesc un comision mare și cumpără bilete scumpe pentru zbor. Din această cauză, acumulează datorii de mii de dolari. Recrutorii le garantează verbal securitatea, astfel încât străinii care au pierdut deja o sumă mare de bani sunt de acord să semneze un contract. Iar celor care încă refuză, li se iau pașapoartele și astfel sunt obligați să semneze un contract. Necunoscând limba rusă, străinii află abia mai târziu că s-au înrolat pentru un an de serviciu în forțele armate. Singura modalitate de a evita acest lucru este închisoarea.

Unii salariați sunt păcăliți pentru a fi aduși la Moscova. De exemplu, nepalezul Nandaram Poon a aplicat pentru un post vacant în Germania și a zburat în Rusia pentru o escală de tranzit. A fost luat de la aeroport și dus într-o tabără de pregătire militară, unde a fost învățat cum să folosească arme. Și apoi a fost trimis pe front.

Polițiștii de frontieră din Belarus sunt, de asemenea, un fel de recrutori, însă pentru turiști. De exemplu, au reținut și predat rușilor un grup de indieni care au sărbătorit Anul Nou în Rusia și apoi au încercat să treacă granița în Belarus. Potrivit străinilor, însoțitorul lor le-a sugerat să meargă într-o țară vecină. Când au fost opriți pentru că nu aveau viză, acesta a promis că va rezolva totul, a luat mai mulți bani și a dispărut. Tinerii au fost obligați să semneze contracte și au fost trimiși la război în Ucraina.

Indianul Gurpreet Singh, care a sărbătorit și el Anul Nou în Rusia, iar apoi a încercat să ajungă în Belarus fără viză, s-a aflat într-o situație similară. Rușii l-au amenințat cu zece ani de închisoare, i-au luat telefonul, bunurile personale și l-au închis într-o cameră de izolare. După câteva ore, i s-a permis să vorbească la telefon cu un interpret. Acesta i-a explicat lui Singh că ar trebui să se înroleze în armata rusă pentru a nu „putrezi în închisoare”. I s-a promis un loc de muncă la Moscova, cu un salariu de o sută de mii de ruble, dar după două zile a fost trimis la instrucție militară și apoi pe front.

Indianca Asma Shirin ține în mână o fotografie a soțului ei, Mohammed Asfan, care a fost recrutat de agenți pentru a se alătura războiului din Ucraina. Ultima dată când a vorbit cu el era la Rostov pe Don, înainte de a pleca pe linia frontului.

Getty Images / „Babel’”

Unul dintre centrele de instrucție pentru străini este situat în tabăra de tineret militar-patriotic „Avangard” din regiunea Moscovei

referință informativă

La aproximativ 50 km sud-vest de Moscova.

. Recruților li se arată cum să tragă și cum să acorde primul ajutor. Totul se explică în limba rusă, pe care majoritatea străinilor nu o înțeleg. De obicei, instrucția nu durează mai mult de două săptămâni, după care majoritatea „militarilor” sunt trimiși pe front, iar restul sunt transferați în alte centre de instrucție.

Majoritatea străinilor luptă împreună cu rușii, nu în unități separate. Aceștia poartă diferite semne de identificare – tricolorul rusesc, steagul așa-numitei „DNR” sau sigla „PVK Wagner”. Străinii nu înțeleg comenzile în limba rusă, rușii nu îi ajută în niciun fel pe câmpul de luptă, iar medicii îi lasă de obicei să moară.

Nu se știe câți străini participă la război de partea Rusiei. Guvernul nepalez crede că peste 200 dintre cetățenii săi se află pe front. Presa locală scrie că guvernul subestimează foarte mult această cifră, deoarece în Ucraina ar putea fi cel puțin 5.000 de nepalezi.

Potrivit datelor oficiale, 12 nepalezi au murit în război, iar cinci au fost capturați. Însă nu se știe câți dintre ei au dispărut sau au rămas morți pe câmpul de luptă. Corpurile celor morți nu sunt returnate, astfel încât familiile nu-și pot incinera rudele. Conform obiceiului, ei trebuie să ardă trupul pe malul râului și să arunce cenușa în apă, pentru ca sufletul să fie eliberat și să renască. Fără nicio speranță de a-și recupera morții, nepalezii aprind focuri goale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Nepal, Amrit Bahadur Rai, 245 de familii au cerut deja ca rudele lor să fie salvate din armata rusă. În ianuarie 2024, ministrul de externe Narayan Kaji Shrestha a făcut apel la Rusia să nu mai recruteze nepalezi în armată.

De asemenea, guvernul nepalez a interzis cetățenilor săi să călătorească în Rusia sau Ucraina pentru a câștiga bani. Au fost arestați mai mulți agenți care transportau oameni la război. Într-unul dintre aceste grupuri lucrau 12 recrutori, care au reușit să transporte aproximativ 200 de bărbați la război, după ce în prealabil percepuseră câte 9.000 de dolari de la fiecare pentru o viză turistică. Însă rețelele clandestine de trafic de persoane sunt greu de eliminat, astfel încât este puțin probabil ca fluxul nepalezilor și al altor străini către războiul ruso-ucrainean să se oprească.

Nepalezii protestează în apropierea ambasadei Rusiei din Kathmandu (capitala Nepalului). Aceștia cer ca bărbații și trupurile celor morți să revină acasă.

Autor: Sofiia Korotunenko

Editor: Dmytro Rayevskyi

Surse:

„Africanii luptă pe frontul Rusiei în Ucraina”. Reuters, 22.06.2023.

„Putin va acorda cetățenie străinilor care luptă pentru Rusia”. Politico, 04.01.2024.

„Nepalul le interzice cetățenilor să lucreze în Rusia sau Ucraina”. The Guardian, 05.01.2024.

„Căutarea unui loc de muncă, un canal YouTube, promisiuni false – cum au ajuns tinerii indieni pe frontul războiului ruso-ucrainean”. The Indian Express, 06.03.2024.

„„Nu avea nicio idee că va fi trimis în zona de război”: indieni și nepalezi în prima linie a războiului din Ucraina”. The Guardian, 03.07.2024.

„Rușii ne tratează ca pe niște câini” – mii de nepalezi luptă pentru Rusia în Ucraina. Neue Zürcher Zeitung, 03.09.2024.

 

Vezi si alte articole...