vineri, aprilie 26, 2024

Bucureștiul, inclus de jurnaliștii americani pe lista celor mai ieftine orașe din lume. Ce indici au fost luați în calcul

Din OrasBucureștiul, inclus de jurnaliștii americani pe lista celor mai ieftine orașe din lume. Ce indici au fost luați în calcul

Publicația americană Business Insider a comparat date pentru a vedea care sunt cele mai ieftine orașe din lume, în care se poate trăi cu un buget relativ mic comparativ cu SUA. Capitala României se află pe lista de 12 orașe a revistei, alături de destinații din Africa de Sud, Columbia sau Thailanda.

Principalele criterii luate în calcul pentru a stabili cele mai ieftine orașe din lume au fost cheltuielile medii lunare ale unei familii și ale unei persoane singure, prețul mediu al chiriei și prețul mediu cu care e vândută o locuință în centrul orașului.

S-au analizat și alte costuri, precum cele pentru o cafea în oraș, o masă pentru două persoane ori un abonament la sala de fitness.

Raportul Insider s-a bazat pe datele culese de pe portalul Numbeo, care oferă informații primite de la utilizatori cu privire la costul vieții în marile orașe din întreaga lume.

Iată care sunt cele 12 orașe, redate exact în ordinea din revistă. Precizăm că nu este un clasament – așadar, Bucureștiul, aflat primul pe listă, nu este neapărat și cel mai ieftin.

1. București

Unul dintre cele mai ieftine orașe din lume, scrie Business Insider, este capitala României, unde chiria medie lunară pentru o garsonieră în centrul orașului este de 430 de euro, iar prețul unui apartament de 92 de metri pătrați poate ajunge la 230.000 de euro.

„Deseori denumit «Micul Paris», orașul are o puternică influență franceză în arhitectura sa. În ultimii ani, și-a câștigat și o reputație ca o destinație de top pentru viața de noapte”, notează jurnaliștii de la publicația americană.

Jurnaliștii mai scriu că, în București, un cappuccino costă în jur de 2,5 euro, iar o cină în oraș pentru două persoane, cu trei feluri de mâncare, 43 de euro. Cheltuielile lunare pentru o persoană singură, excluzând costurile casei, se ridică la 600 de euro, iar pentru o familie de 4 persoane, la aproximativ 2.000 de euro.

„Dezavantajele unei vieți în București: traficul intens, calitatea slabă a aerului și trotuarele murdare”.

2. Cape Town, Africa de Sud

Cape Town, capitala Africii de Sud, are peste 4,7 milioane de locuintori și e renumit pentru frumusețea și biodiversitatea sa.

Chiria medie lunară pentru o garsonieră în centrul orașului se ridică la 595 de euro, iar costul mediu de cumpărare a unei case de 92 de metri pătrați în centrul orașului se ridică la 169.000 de euro.

O masă în oraș pentru două persoane poate costa 30 de euro, iar o cafea, 1,5 euro.

„Deși poate fi considerat relativ ieftin în comparație cu standardele din SUA și din nordul Europei, Cape Town este scump în comparație cu alte zone ale Africii de Sud. De asemenea, Africa de Sud se confruntă frecvent cu pene de curent”, precizează Business Insider.

3. Cartagena, Columbia

Cartagena, un oraș spaniol situat la Marea Mediterană, „este mândria Caraibelor, iar vremea de plajă pe tot parcursul anului contribuie la o calitatea mai bună a vieții”, a spus Adam McConnaughhay, un profesor din Carolina de Sud care s-a mutat în Cartagena, citat de Insider.

Orașul este recunoscut în prezent ca sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar chiria pentru o garsonieră în centrul orașului se ridică la 438 de euro.

4. Chiang Mai, Thailanda

Cu temperaturi cuprinse între 15 și 36 de grade Celsius pe tot parcursul anului, Chiang Mai, cel mai mare oraș din nordul Thailandei, este un paradis tropical, renumit pentru templele sale.

Chiria medie lunară pentru o locuință cu un dormitor în centrul orașului este de 325 de euro, iar costurile lunare pentru o persoană singură (excluzând locuința) sunt de 472 de euro.

Dezavantajele unui trai aici sunt temperaturile ridicate și calitatea slabă a aerului. De asemenea, pentru a obține cetățenia, o persoană trebuie să trăiască și să muncească în această țară cel puțin cinci ani.

5. George Town, Malaezia 

George Town este un paradis pentru gurmanzi. Alte atracții populare includ plaje, munți, temple, sate coloniale și multe altele. Chiria lunară medie pentru o garsonieră în centrul orașului este de 303 euro, iar costurile lunare pentru o persoană singură (excluzând locuința) se pot ridica la 449 de euro.

O femeie care s-a mutat în Penang în anul 2013 a enumerat câteva dezavantaje ale traiului aici: nu există o mare varietate de restaurante și baruri, poate fi greu să găsești produse alimentare, mobilier și alte articole de import la prețuri rezonabile.

6. Jaipur, India

Jaipur a fost supranumit „Orașul Roz”, pentru că un maharajah din secolul al XIX-lea a pictat clădirile în roz înainte de o vizită a reginei Victoria. Jaipur este, de asemenea, o destinație pentru bijuterii, țesături, antichități și obiecte de artă.

Chiria medie lunară pentru o locuință cu un dormitor în centrul orașului se ridică la 134 de euro, iar costurile lunare pentru o persoană singură se ridică la 297 de euro.

7. Lagos, Nigeria

Lagos a devenit un important centru financiar și cultural într-una dintre țările cu cea mai rapidă dezvoltare din Africa. Orașul are o industrie cinematografică în plină expansiune, numită Nollywood. De asemenea, aici se află unele dintre cele mai prestigioase școli și universități de pe continent.

Aici, chiria medie pentru o garsonieră este de 144 de euro, iar costurile lunare ale unei persoane care locuiește singură se ridică la 560 de euro.

8. Larissa, Grecia

Larissa este principalul oraș al regiunii Thessalia din Grecia. Printre cele mai mari atracții ale Larissei se numără amfiteatrul său, care datează din epoca romană și Muzeul Diachronic.

Chiria lunară medie pentru o garsonieră în centrul orașului se ridică la 265 de euro. Costul mediu pentru o locuință de 92 de metri pătrați în centrul orașului este de 170.970 de euro.

9. Puebla, Mexic

Puebla, al patrulea oraș ca mărime din Mexic, situat în Valea Cuetlaxcoapan, este înconjurat de munți. Situat la doar două ore de mers cu mașina de Ciudad de Mexico, centrul istoric al orașului Puebla a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită structurilor religioase și a monumentelor din secolele XVI și XVII.

Chiria lunară medie pentru o garsonieră în centrul orașului este de 310 euro, iar costul mediu pentru o locuință de 92 de metri pătrați în centrul orașului se ridică la 670.510 euro.

10. Rabat, Maroc

Capitala Marocului găzduiește Palatul Regal, reședința oficială a regelui Marocului și cel mai important muzeu din punct de vedere istoric al țării. Orașul este considerat Washingtonul Africii de Nord, datorită numeroaselor clădiri guvernamentale, ambasadelor și spațiilor verzi.

Chiria medie lunară pentru o garsonieră în centrul orașului este de 400 de euro, iar costul mediu pentru o casă de 1.000 de metri pătrați în centrul orașului se ridică la 175.000 de euro.

11. Santa Cruz, Bolivia

Santa Cruz este centrul comercial al țării, bogat în cultură și care se dezvoltă rapid într-o metropolă modernă. Unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului, ruinele unui sat antic numit El Fuerte, este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Chiria medie lunară pentru o garsonieră în centrul orașului este de 371 de euro, iar costul mediu pentru o casă de 1.000 de metri pătrați în centrul orașului se ridică la 98.000 de euro.

Dezavantajele pentru Santa Cruz sunt că are oportunități limitate de angajare pentru rezidenții născuți în străinătate. De asemenea, orașul are o rată ridicată a criminalității.

12. Santa Cruz de Tenerife, Spania

Este o destinație populară de vacanță pentru mulți cetățeni britanici și germani. Aceștia se bucură în special de plajele sale și de cluburile de noapte.

Chiria lunară medie pentru o garsonieră este de 657 de euro, iar costul mediu pentru o locuință de 92 de metri pătrați în centrul orașului este de 191.000 de euro.

Costuri lunare pentru o persoană singură (excluzând locuința) se ridică la 527 de euro.

Vezi si alte articole...