miercuri, mai 31, 2023

Calota glaciară din Groenlanda este în pericol. În viitor s-ar topi rapid

SCIENCE+Calota glaciară din Groenlanda este în pericol. În viitor s-ar topi rapid

Calota glaciară din Groenlanda se topește acum mai repede ca niciodată, dar asta nu e nimic în comparație cu modul în care se va topi în următorii zece mii de ani.

Dacă încălzirea globală generată de oameni se intensifică, nivelul mării ar putea crește cu până la șapte metri în decursul timpului, ceea ce reprezintă o discrepanță notabilă.

Și totuși, aceasta nu este o îngrijorare imediată, însă dacă nu se reușește reducerea emisiilor de carbon în următorii 45 de ani, acest lucru ar avea consecințe grave asupra calotei glaciare. Atât va dura până se vor acumula emisii dăunătoare de carbon și, dacă acest fenomen nu este controlat, calota glaciară ar suferi daune ireversibile.

Conform spuselor lui Dennis Höning, cercetător la Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam, nici măcar nu se pune problema dacă nivelul de încălzire previzionat poate fi menținut: nu are loc o catastrofă spontană dacă creșterea temperaturii depășește limita de două grade.

În orice caz, problema este chiar mai importantă dacă nu se pot reduce emisiile de dioxid de carbon pentru că, potrivit modelului pe care el și colegii lui l-au configurat, se va ajunge la un punct de cotitură ulterior căruia protejarea calotei glaciare nu va mai fi posibilă.

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro