vineri, aprilie 26, 2024

Casele şi apartamentele din România sunt mai scumpe cu 34% faţă de anul 2015

ImobiliareCasele şi apartamentele din România sunt mai scumpe cu 34% faţă de anul 2015

Prețurile locuințelor au crescut, din 2015 și până în 2021, cu o medie de 38% la nivelul Uniunii Europene. România a înregistrat o scumpire de 34%, cea mai mică din regiunea Europei Centrale și de Est.

Conform datelor Colliers, creșterea prețurilor locuințelor a fost de +108% în Ungaria, +84% în Cehia, +54% în Slovacia, +49% în Bulgaria și +48% în Polonia.

Până acum doi ani, piața rezidențială era mai degrabă favorabilă cumpărătorilor, deoarece atât timp cât reușeau să strângă banii de avans, rata la credit era sensibil mai mică decât chiria.

Această situație s-a inversat acum în București și în orașele mari, îndeosebi în zonele centrale, unde pentru apartamentele noi chiria este chiar și cu 30% mai mică decât rata.

În prezent, stocul locuințelor în ansamblurile destinate exclusiv închirierii din București este de aproape 1.000 de unități, iar alte peste 3.000 de unități sunt în diferite stadii de dezvoltare.

România rămâne încă o țară mai accesibilă cumpărătorilor

Datele Colliers arată că un cuplu din București are nevoie în medie de 4,2 ani ca să strângă bani pentru avansul necesar pentru un credit ipotecar, față de 7,5 ani în Budapesta sau 8,5 ani în Bratislava.

Prețurile medii de vânzare pentru locuințele noi în București au fost anul trecut în jurul a 1.800 de euro pe metrul pătrat, pe când în Varșovia, pretul mediu a fost de 2.800 euro pe metrul pătrat.

Prețuri și mai mari au fost la Budapesta – 3.400 euro pe metrul pătrat, la Bratislava – 4.100 euro pentru un metru pătrat, iar la Praga au ajuns la 5.500 euro pe metrul pătrat.

MAI MULTE | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI BANI |

CITEȘTE ȘI: Piața imobiliară. Trei tendințe care se conturează pentru anul următor

Vezi sursa originala: Moneybuzz.ro

Vezi si alte articole...