vineri, martie 31, 2023

Consiliul Judeţean Cluj, peste 82 de milioane de lei din surse proprii, în ultimii zece ani, pentru infrastructura de apă şi canalizare

EconomieConsiliul Judeţean Cluj, peste 82 de milioane de lei din surse proprii, în ultimii zece ani, pentru infrastructura de apă şi canalizare

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a realizat o analiză a investiţiilor în infrastructura de apă şi canalizare a judeţului Cluj, realizate în perioada 2013-2022 şi finanţate din bugetul instituţiei. 

”Astfel, în ultimii 10 ani Consiliul Judeţean Cluj a finanţat cu peste 82.000.000 de lei nu mai puţin de 29 de proiecte de alimentare cu apă potabilă şi canalizare din 35 de localităţi clujene”, a transmis, joi, instituţia, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că principalele lucrări de investiţii realizate şi recepţionate în acest interval de timp au vizat înfiinţări de noi reţele şi extinderi ale conductelor de apă pe o lungime totală cumulată de 215 km.

De asemenea, au fost realizate şi lucrări de introducere a canalizării, pe o lungime de peste 25 km. În plus, în cazul a  jumătate dintre proiectele implementate au fost construite 36 de noi staţii de pompare a apei potabile şi uzate. 

”Sunt investiţii importante, ce au adus numeroase beneficii în comunităţile vizate. Acestea au avut rolul de a veni în completarea marilor proiecte din fonduri europene derulate de Compania de Apă Someş. Vom continua să alocăm fonduri din bugetul Consiliului Judeţean, astfel încât toţi cetăţenii judeţului să beneficieze de aceste facilităţi, indiferent că locuiesc în oraş sau la sat”, a transmis Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.   

Potrivit CJ Cluj, finanţarea acestei categorii de proiecte este realizată prin intermediul Fondului de Întreţinere, Înlocuire, Dezvoltare (IID), alimentat din redevenţa şi impozitul pe profit datorate de Compania de Apă „Someş” Consiliului Judeţean.

Acest fond a fost constituit în baza OUG 198/2005, în vederea asigurării rambursării creditelor contractate pentru cofinanţarea proiectelor europene. Ulterior, începând cu anul 2013, Fondul IID a fost folosit exclusiv pentru implementarea investiţiilor edilitare locale care, din motive tehnice, nu au putut fi cuprinse în programele majore de investiţii atrase de la Uniunea Europeană.

 

 

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro