vineri, decembrie 6, 2024

Furnicile pot detecta cancerul în organism după mirosul urinei.

MedicalFurnicile pot detecta cancerul în organism după mirosul urinei.

Oamenii de știință au descoperit că furnicile pot detecta cancerul după mirosul urinei, acestea putând fi folosite ca modalitate de identificare a bolii.

Astfel că, mai multe tipuri de cancer modifică mirosul urinei, dar experții au descoperit că furnicile au capacitatea de a detecta acest lucru.

Conform oamenilor de știință, aceste insecte ar putea fi folosite ca o modalitate de a identifica cancerul la pacienți, conform Independent. Profesorul Patrizia d’Ettorre, de la Universitatea Sorbona Paris Nord din Franța, autorul studiului, a precizat:

„Furnicile pot fi folosite ca bio-detectoare pentru a diferenţia persoanele sănătoase de cele purtătoare de tumori. Ele sunt uşor de antrenat, învaţă repede, sunt foarte eficiente şi nu sunt costisitoare de întreţinut”.

Cercetarea s-a bazat pe un studio anterior al profesoarei d’Ettorre și al colegilor săi, în care au arătat că furnicile sunt capabile să adulmece celulele canceroase umane cultivate în laborator.

Pentru acest studiu, experții au expus 70 de furnici din specia Formica fusca la mostre de urină de la șoareci cu și fără tumori. După numai trei încercări, furnicile au putut face diferența între mirosul de urină al șoarecilor sănătoși și cel al șoarecilor purtători de tumori.

Conform cercetărorilor, acest lucru este posibil pentru că furnicile au un sistem olfactiv extrem de sensibil.

„Le-am antrenat cu ajutorul învăţării asociative să asocieze un anumit miros – cancer – cu o recompensă şi, după foarte puţine încercări, au învăţat asocierea. Am demonstrat că furnicile pot discrimina urina şoarecilor sănătoşi de urina şoarecilor purtători de tumori. Acest lucru este mai asemănător cu o situaţie din viaţa reală decât utilizarea celulelor canceroase cultivate. Am fost surprinşi de cât de eficiente şi de fiabile sunt furnicile”, a mai spus prof. d’Ettorre.
De asemenea, în următoarele etape, cercetătorii vor să vadă dacă furnicile pot face același lucru și cu urina umană. Studiile anterioare au arătat că și câinii pot detecta cancerul din mirosul urinei, dacă sunt antrenați în acest sens.
Nasul uman nu este capabil să capteze mirosul de cancer din urină.

Vezi si alte articole...