vineri, aprilie 26, 2024

În București vor începe lucrările de reconsolidare a clădirilor

Din OrasÎn București vor începe lucrările de reconsolidare a clădirilor

În București se demarează lucrările de reconsolidare a clădirilor, dar situația este îngrijorătoare. Există sute de clădiri în Capitală încadrate în gradul de risc seismic 1 și 2, ceea ce ar putea pune în pericol viețile multor oameni în cazul unui cutremur major. Conform Atena 3, există peste 300 de clădiri cu risc seismic 1 în București, iar în total, peste 700 de imobile au risc seismic 1 și 2.

Gheorghe Pătrașcu, fost arhitect șef al Capitalei, a făcut declarații cu privire la situația gravă a clădirilor din București. Potrivit acestuia, costurile pentru consolidarea clădirilor în funcție de gradul seismic și gradul de afectare pot ajunge până la 100% din valoarea unei construcții noi:

Este echitabil, din punct de vedere al unor proprietari care ar fi subvenționați și alții nu ar fi. Aici trebuie intervenit și din partea unei parteneriat public privat.
 

Potrivit fostului arhitect șef al Capitalei, este necesar ca Guvernul să intervină în mod mai energic și hotărât în această problemă care prezintă un pericol major pentru viețile oamenilor:

Există și alte soluții, dar e nevoie de curaj și voință politică

Potrivit lui Gheorghe Pătrașcu, multe dintre clădirile care prezintă riscuri seismice sunt declarate monumente istorice și sunt predominant situate în zone protejate. Fostul arhitect șef al Capitalei afirmă că, deși legislația actuală are deficiențe, există posibilitatea de a reconstrui aceste clădiri.

Adică dacă reconstruiești o imagine, fațada unei clădiri, atunci interioarele de multe ori nu mai corespund din punct de vedere al protecției la incendii sau sanitare.
 

Potrivit lui Gheorghe Pătrașcu, costurile pentru asigurarea clădirilor împotriva cutremurelor vor fi foarte mari:

Nu cred că statul trebuie să poarte toate cheltuielile astea.
E nevoie de o susținere din partea statului, dar să suporte și privatul. Privatul poate să fie în două forme, proprietarul care primește o subvenție sau o entitate privată care se ocupă de un imobil pe care l-a dobândit.
 

Gheorghe Pătrașcu afirmă că un specialist calificat poate evalua starea clădirilor prin intermediul unor probe sau prin examinarea vizuală, însă acesta nu este un raport final de expertiză. Cu toate acestea, raportul nu poate fi complet eronat. De asemenea, evaluarea unui expert în privința daunelor și a modului în care se prezintă o clădire poate avea o marjă de eroare de aproximativ 15%. Nu este necesar să ai o calificare specială pentru a putea identifica starea unei clădiri.

Ministerul Dezvoltării a inițiat un proiect pentru a interzice închirierea apartamentelor din clădirile cu risc seismic. Acest proiect a fost aprobat de Guvern și va fi prezentat în curând Parlamentului. Conform proiectului, magazinele, restaurantele, sălile de fitness sau de sport nu vor mai putea funcționa în clădirile cu risc seismic pe baza unui contract de închiriere.

Un studiu realizat de autoritățile bucureștene arată că 1.000 de clădiri s-ar prăbuși în cazul unui cutremur mare, iar 400 de imobile nu sunt securizate în caz de cutremur. Potrivit Digi 24, zona cu cel mai mare pericol este Centrul Vechi. În cazul în care legea ar fi adoptată, administratorii de restaurante și proprietarii de apartamente destinate închirierii ar fi cei mai afectați.

Vezi si alte articole...