miercuri, mai 15, 2024

Încep lucrările de punere în siguranță a Hanului Solacolu

Din OrasÎncep lucrările de punere în siguranță a Hanului Solacolu

Luni dimineață, pe 29 aprilie, primarul Capitalei, Nicușor Dan, s-a deplasat la Hanul Solacolu și a anunțat începerea lucrărilor de punere în siguranță a clădirii emblematice, care a ajuns într-o stare avansată de degradare. Construit în 1859, Hanul Solacolu este una dintre cele mai vechi clădiri din București, fiind clasificat ca monument istoric. Din nefericire, clădirea nu a fost întreținută și a suferit deteriorări semnificative.

Primarul general a detaliat că lucrările vor viza consolidarea fațadelor, a calcanelor către proprietățile vecine și a elementelor interioare. La finalizarea acestor intervenții, Hanul Solacolu va fi susținut din toate direcțiile, devenind astfel o clădire sigură.

Nicușor Dan a subliniat că lucrările de punere în siguranță vor fi finalizate până la sfârșitul anului curent, iar într-un interval de doi-trei ani, clădirea va fi restaurată și reintegrată în circuitul urbanistic al orașului.

„Începem lucrările de punere în siguranță la Hanul Solacolu. Este o clădire emblematică pentru București, construită la 1859, una dintre cele mai vechi clădiri civile ale Bucureștiului, monument istoric. Din păcate, lăsată în degradare ani de zile.

E vorba de o punere în siguranță. Adică, vom sprijini fațadele, vom sprijini calcanele către proprietățile vecine, vom sprijini elementele interioare. O să vedeți când o să intrați, sunt bolte la etaj, parter, subsol. Sfârșitul acestei operațiuni va fi că această clădire va fi sprijinită din toate părțile și ea va fi sigură.

Această operațiune se va termina la sfârșitul acestui an. Devierea tramvaiului pe linia 21…speram să se circule pe două benzi ceva mai devreme, dar toată operațiunea…în cursul acestui an.

După care, vom constitui un comitet interdisciplinar ca să vedem…să dăm o temă de proiectare pentru ce vrem să facem cu acest imobil care va fi pus în siguranță. Probabil că va mai dura 2-3 ani până când acest imobil va fi readus în circuit.

Încă ceva, ca să ajungem aici, mai întâi s-a expropriat, după care s-a făcut o expertiză (care a durat), după care Consiliul General a aprobat indicatorii tehnico-economici, după care s-a făcut proiectare pentru punerea în siguranță, inclusiv organizare de șantier…și am mai așteptat puțin pentru că e nevoie să folosim acest spațiu unde circula o linie de tramvai și nu aveam macaze, decât cele pe care le-am folosit la Podul Grant. A trebuit să se termine lucrările de acolo ca să le mutăm aici”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a menționat că în întreaga zonă istorică a Bucureștiului există aproximativ 18.000 de clădiri, iar municipalitatea se confruntă cu dificultăți în a interveni asupra unei asemenea cantități de imobile. De asemenea, Nicușor Dan a dorit să sublinieze că Primăria Municipiului București (PMB) a respectat cu rigurozitate regulamentul de urbanism al zonelor istorice.

„Sunt lucruri pe care le-am făcut și lucruri pe care nu le-am făcut. Ceea ce am făcut este că am respectat cu strictețe regulamentul de urbanism al zonelor istorice, pentru că administrațiile precedente au distrus o piață. Dacă mergeți oriunde în lume, o să vedeți că în zona istorică clădirile sunt dublu la preț față de clădirile din alte zone, pentru că există oameni, firme, care vor să locuiască în ele ca să își dovedească prestigiul social, să fie într-o zonă mai liniștită, etc. Noi, permițând să se demoleze, să se construiască blocuri, am distrus această piață”.

Vezi si alte articole...