sâmbătă, aprilie 20, 2024

Lumea arabă, divizată în privința normalizării relațiilor dintre Siria și Turcia

ExterneLumea arabă, divizată în privința normalizării relațiilor dintre Siria și Turcia

Presa de limbă arabă face o analiză a demersurilor din ultima perioadă privind normalizarea relațiilor dintre Turcia și Siria. În analiză atrage atenția faptul că discuțiile privind normalizarea relațiilor dintre cele două țări divizează lumea arabă.

Ziarul Asharq Al-Awsat, care apare în Anglia, scrie că o discuție între Turcia și Siria pe tema normalizării relațiilor a avut loc în urma unei medieri rusești și că Emiratele Arabe Unite încearcă să ia parte la nivel de miniștri la procesul de normalizare.

Asharq Al-Awsat comentează că „Dorința Emiratelor Arabe Unite de a participa la nivel înalt la procesul de normalizare a relațiilor dintre Siria și Turcia arată o divizare a lumii arabe în privința normalizării”.

Miniștrii de Externe din Turcia, Siria și Rusia – Mevlüt Çavuşoğlu, Faysal Mikdad și Serghei Lavrov – vor participa săptămâna viitoare la o reuniune la Moscova, pe tema normalizării relațiilor. În timp ce Siria își dorește o reuniune tripartită, Emiratele Arabe Unite vor să fie incluse și ele în proces, susținând ca la acest demers să participe și ministrul de Externe din EAU, Sheikh Abdullah bin Zayed, scrie cumhuriyet.com.tr.

Relațiile dintre Turcia și Siria divizează lumea lumea arabă. Întâlnirea miniștrilor de Externe din Turcia, Siria și Rusia ar urma să deschidă calea unei reuniuni la nivel înalt a președinților celor trei țări. Emiratele Arabe Unite s-au oferit să găzduiască reuniunea. În cazul în care aceasta se va desfășura la Moscova, EAU vor să trimită o delegație la nivel înalt. Președintele sirian Assad a vizitat Emiratele la mijlocul lui 2022, când s-a întâlnit cu președintele Sheikh Mohamed bin Zayed.

Un diplomat occidental a declarat pentru Asharq Al-Awsat că un responsabil american de rang înalt va vizita Ankara în scurt timp, în cadrul eforturilor de mediere între Turcia și YPG (grupare militară kurdă – n.red.) în nordul Siriei. (Rador)

Vezi si alte articole...