vineri, aprilie 19, 2024

Modalități prin care să eviți accidentările la umeri dacă faci sport de performanță

Continut SposorizatModalități prin care să eviți accidentările la umeri dacă faci sport de performanță

Sportul reprezintă o activitate populară și benefică pentru sănătatea și starea noastră de bine. Cu toate acestea, există riscul de a suferi accidentări la nivelul umerilor. Chiar dacă ești un sportiv experimentat, este important să fii conștient de leziunile comune asociate cu activitatea fizică pe care o practici. Iată cum poți să eviți accidentările la umeri dacă practici vreun sport de performanță.

Exerciții benefice pentru mușchii umerilor

Creșterea puterii musculaturii umărului este foarte importantă pentru prevenirea accidentărilor sportive. Acest lucru nu implică doar ridicatul de greutăți, deoarece ar putea să aibă consecințe negative, inclusiv posibilitatea apariției unui umar dislocat. Exercițiile simple efectuate pot face o mare diferență în întărirea mușchilor. Aceste tipuri de exerciții includ flotările, tracțiunile sau ridicările laterale cu gantere.

Odihnă și repaus

Odihna și repausul sunt foarte importante pentru prevenirea accidentărilor la umeri în timpul practicării sportului de performanță. Corpul are nevoie de timp pentru a se recupera după eforturi intense și pentru a-și reface mușchii și articulațiile. Practicarea sportului de performanță implică activități fizice intense și repetate, care pot suprasolicita mușchii și articulațiile, inclusiv umărul. Dacă nu acorzi corpului suficient timp pentru odihnă și recuperare, poate crește riscul de suprasolicitare și accidentare. Repausul este esențial și după o leziune pentru a permite corpului să se recupereze și să vindece eficient. Este important ca leziunea să fie tratată corespunzător cât mai curând posibil. În funcție de diagnosticul medicului specialist, tratamentul unei leziuni la nivelul umerilor poate include administrarea de medicamente antiinflamatoare, terapia fizică, infiltratii umar, sau intervenția chirurgicală în cazuri severe.

Folosirea echipamentului corespunzător

Un echipament adecvat oferă suport și protecție pentru articulațiile și mușchii umerilor în timpul activității fizice intensă. De exemplu, folosirea unui suport sau orteze de umăr ajută sportivii să revină la activitatea sportivă după o traumă, o luxație sau tendinită. De asemenea, este important să alegi echipamentul potrivit în funcție de sportul practicat și să te asiguri că este ajustat corect.

Stretching

Leziunile de coafa rotatorie sunt printre cele mai comune accidentări care se pot întâmpla la nivelul umărului, în special în sporturile precum tenisul sau voleiul. Aceste leziuni afectează mușchii și tendoanele care asigură stabilitatea și amplitudinea de mișcare. Exercițiile de stretching înainte și după practicarea sporturilor care implică mișcarea umerilor ajută la reducerea riscului de astfel de leziuni.

 

Pliometria

Exercițiile pliometrice pentru umeri implică folosirea unei mingi medicinale de diferite greutăți. Exercițiile pliometrice sunt rapide și ajută ca un mușchi să atingă forța maximă în cel mai scurt timp. Acest lucru face ca exercițiile pliometrice să fie extrem de eficiente în pregătirea pentru activități care necesită putere și viteza în mișcare, cum ar fi aruncarea sau servirea în sporturile cu mingea.

 

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

  •       gsamedicine.com, https://gsamedicine.com/tips-for-preventing-shoulder-related-sports-injuries/, accesat la 27.03.2024;
  •       www.shoulderdoc.co.uk, https://www.shoulderdoc.co.uk/article/1370, accesat la 27.03.2024;
  •       www.coastalorthoca.com, https://www.coastalorthoca.com/post/5-tips-for-preventing-shoulder-related-sports-injuries, accesat la 27.03.2024;
  •       www.webmd.com, https://www.webmd.com/pain-management/how-to-prevent-shoulder-injuries, accesat la 27.03.2024.

 

Vezi si alte articole...