duminică, mai 26, 2024

Moscova anunță că a „distrus” deja patru blindate Bradley. Însă vehiculele nu au fost încă livrate Ucrainei de către Statele Unite

ExterneMoscova anunță că a „distrus” deja patru blindate Bradley. Însă vehiculele nu au fost încă livrate Ucrainei de către Statele Unite

Amuzament pe retelele de socializare dupa ce purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, Igor Konasenkov, a sustinut ca trupele Rusiei au distrus deja patru din cele 50 de blindate Bradley pe care SUA au anuntat ca le trimit Ucrainei. Insa blindatele nu au plecat inca spre Ucraina.

„Purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, Igor Konasenkov, a declarat ca Rusia a distrus deja 4 vehicule de lupta Bradley in Ucraina. Ceea ce este intr-adevar remarcabil, in conditiile in care niciunul nu a fost livrat inca”, a scris amuzat pe Twitter jurnalistul american Michael Weiss.

Presedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri, intr-o interventie video, ca angajamentul SUA de a furniza Kievului pentru prima data vehicule de lupta Bradley este exact ceea ce are nevoie Ucraina. SUA vot trimite 50 de astfel de blindate.

„Pentru prima data vom primi vehicule blindate Bradley; este exact ceea ce este nevoie”, a spus presedintele Zelenski, multumindu-i presedintelui american Joe Biden si Congresului SUA. Volodimir Zelenski a adaugat ca anuntul oficial a demonstrat ca vizita sa la Washington din decembrie a produs rezultate concrete.

Casa Alba a anuntat vineri ca SUA vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, in valoare de trei miliarde de dolari, cel mai mare de pana acum. Vehiculele de lupta Bradley fac parte acest pachet de ajutor.

Presedintele ucrainean, care ii preseaza fara incetare pe aliati sa trimita mai multe arme, a multumit si Germaniei, care va trimite blindate de lupta Marder si un sistem de aparare aeriana Patriot.

„Asadar, acum exista mai multe sisteme de aparare aeriana, mai multe vehicule blindate, tancuri vestice – ceea ce este o premiera – mai multe tunuri si obuze… si toate acestea inseamna mai multa protectie pentru ucraineni si pentru toti europenii impotriva oricarui fel de teroare rusa”, a spus el.

Un nou pachet de armament american pentru Ucraina va include aproximativ 50 de vehicule de lupta Bradley, au declarat joi doi oficiali americani.

Miercuri, presedintele Joe Biden a declarat ca se ia in considerare trimiterea in Ucraina a vehiculelor Bradley, un element de baza al armatei americane, pentru a ajuta la combaterea invaziei Rusiei. Ambasadorul Rusiei a acuzat Statele Unite ca pun la cale un „curs periculos”.
Bradley
Vehiculul blindat cu un tun puternic, care este fabricat de BAE Systems Plc (BAES.L), a fost folosit ca element de baza de armata americana pentru a transporta trupe pe campurile de lupta inca de la mijlocul anilor 1980.

Armata are mii de Bradley, ceea ce ar putea oferi ucrainenilor mai multa putere de foc pe campul de lupta.

Statele Unite au trimis aproximativ 21,3 miliarde de dolari in asistenta de securitate catre Kiev, in timp ce cel mai mare conflict terestru din Europa din 1945 incoace se macina, provocand moartea a zeci de mii de persoane.

Ambasadorul Rusiei la Washington a declarat ca „decizia” Bradleys a aratat ca interlocutorii americani ai Moscovei „nici macar nu au incercat sa asculte numeroasele noastre apeluri de a lua in considerare posibilele consecinte ale unui astfel de curs periculos al Washingtonului”.

Ambasadorul Anatoli Antonov, in comentariile publicate in limbile rusa si engleza pe pagina de Facebook a ambasadei ruse, a declarat ca nu se mai poate vorbi despre faptul ca transferurile de arme au un caracter defensiv.

Statele Unite au trimis din ce in ce mai multe arme mai performante in Ucraina. Pe masura ce razboiul a progresat si nevoile Ucrainei s-au schimbat, sisteme de arme mai complexe, inclusiv sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) si sisteme nationale avansate de rachete sol-aer (NASAMS), au fost trimise la Kiev.

Cel mai recent, Statele Unite s-au angajat sa trimita un sistem de rachete Patriot pentru a respinge atacurile rusesti cu rachete si drone. Mai trebuie sa se rezolve problema instruirii si a altor aspecte logistice.

Vezi si alte articole...