joi, mai 23, 2024

Nicușor Dan anunță că a rezolvat datoriile Primăriei Capitalei: „Bucureştiul a trecut pe lângă un faliment”

Din OrasNicușor Dan anunță că a rezolvat datoriile Primăriei Capitalei: „Bucureştiul a trecut pe lângă un faliment”

Primăria Capitalei a început anul 2023 fără datorii, a anunțat miercuri primarul general într-o conferință de presă. El a precizat că și-a preluat mandatul în 2020 când Municipalitatea avea datorii de trei miliarde de lei, potrivit news.ro.

„Vestea pe care v-o dau este că la sfârşitul anului trecut am stins, am închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei, deci am început anul 2023 fără datorii curente. De ce e asta important? E important să avem încrederea mediului privat, bănci şi companii, pentru că e important ca la lucrările noastre să vină companii private care să lucreze şi vin”, a precizat Nicușor Dan.

El a subliniat că încrederea de care are nevoie Municipalitatea a fost exemplificată anul trecut, când a fost nevoie să împrumute 500 de milioane de lei pentru a evita colapsul sistemului de termoficare.

„A fost un efort foarte mare pentru a ajunge în situaţia de azi. Şi Bucureştiul a trecut realmente pe lângă un faliment, adică, pe lângă închiderea principalelor servicii publice, transport public, sistem de termoficare. Adică eram în situaţia aşa cum RADET a falimentat în 2019, eram foarte aproape cu STB de asta şi eram foarte aproape de lipsă de furnizare gaz, dincolo de toate celelalte servicii publice, spitale şi aşa mai departe”, a mai precizat Nicuşor Dan.

Problema datoriilor Municipalității a afectat investițiile, iar desființarea companiilor municipale care au provocat mare parte din aceste datorii a dereglat unele activități. „Deciziile pe care le-am luat au fost dureroase şi au afectat în parte calitatea unor servicii”, a precizat primarul general.

El a declarat că a ales să nu comunice în primii 2 ani despre aceste probleme întrucât avea 150 de companii şi persoane private care au pus poprire pe conturile primăriei la sfârşitul anului 2020, iar discutarea situației public ar fi provocat până la 1.000 de alte companii să ia măsuri similare, lucru care ar fi îngreunat redresarea financiară.

Vezi si alte articole...