joi, iulie 18, 2024

Ofițer superior rus, bătut și umilit de mercenarii Wagner. Conflictul dintre Evgheni Prigojin și conducerea armatei regulate ia amploare

ExterneOfițer superior rus, bătut și umilit de mercenarii Wagner. Conflictul dintre Evgheni Prigojin și conducerea armatei regulate ia amploare

Conflictul dintre Evgheni Prigojin, comandantul mercenarilor Wagner și conducerea armatei ruse se extinde și la eșaloanele de bază. Deși, teoretic, sunt aliați, pe front, împotriva Ucrainei, mercenarii Wagner și ofițerii armatei regulate ruse se atacă ori de câte ori au prilejul. Un astfel de incident, cu un ofițer rus, capturat și agresat de mercenari, a apărut în spațiul public.

Un ofițer al armatei regulate din Rusia a fost victima răzbunării mercenarilor Wagner, gruparea condusă de Evgheni Prigojin. El a fost capturat și bătut, pe motiv că ar fi deschis focul asupra unei mașini în care circulau mercenarii. Deși, teoretic, cele două entități, armata regulate rusă și mercenarii Wagner, sunt aliate, în realitat, situația nu este deloc așa.

După ce l-au bătut pe ofițerul rus, mercenarii lui Evgheni Prigojin au postat și un videoclip, pe reţelele de socializare, în care militarul umilit îşi recunoaştea fapta. Ofițerul care apare în imagini se numește Roman Venevitin și are grad de locotenent-colonel, fiind afiliat la comanda Brigăzii Motorizate 72, unitatea din armata regulată care a luptat alături de compania Wagner la Bahmut.

Mercenarii l-au reţinut, l-au bătut şi l-au umilit, obligându-l să recunoască, public, în videoclip, că a tras asupra unei mașini în care se aflau mercenari.

Comandantul rus, povestete, în videoclip, că era beat la momentul atacului asupra mercenarilor, în vreme ce wagnerioții îl tratează ca pe un subaltern, fără să țină cont de gradul său.

Interogatoriul la care este supus ofițerul rus

Dialogul arată că există probleme între cele două grupări armate și că militarii de carieră nu văd cu ochi buni cooperarea cu gruparea mercenară.

Wagner: Te ascult cu atenţie, hai să începem! Cine eşti tu?

Roman Venevitin (RV): Sunt locotenent-colonel Venevitin Roman, comandantul Brigăzii 72.

Wagner: Continuă. Ce ai făcut?

RV: Am tras asupra unei maşini aparţinând Grupului Wagner, în timp ce eram beat.

Wagner: De ce ai făcut-o?

RV: Din cauza unei duşmănii personale.

Wagner: De ce ai o duşmănie personală faţă de Grupul Wagner?

RV: Nu ştiu.

Wagner: Ce ai făcut ieri cu subordonaţii tăi?

RV: Am dezarmat un grup de răspuns rapid Wagner.

Wagner: Câţi oameni aveai în grupul tău?

RV: 10-12 oameni.

Wagner: Câţi subordonaţi ai avut ieri?

RV: Am avut 10-12 oameni cu mine.

Wagner: Crezi că duşmănia personală îşi are locul în război?

RV: Nu.

Wagner: Cum pot fi descrise acţiunile tale?

RV: Sunt vinovat.

Conflictul dintre grupul Wagner și armata rusă se extinde

Informațiile din videoclipul postat pe rețelele de socializare au fost confirmate de jurnalistul de investigații Christo Grozev. Potrivit acestuia, numele ofițerului rus capturat este corect, Roman Venevitin. Acesta are 44 de ani și a absolvit recent cea mai înaltă academie militară din Rusia.

Mai mult, soldaţii subordonaţi lui Venevitin au acuzat, interogaţi de Wagner, că au primit ordine ilegale, că ar fi fost ameninţaţi cu moartea şi că ofițerul lor le-ar fi comandat să nu ofere sprijin de artilerie mercenarilor Wagner la Bahmut.

Incidentul arată practice, extinderea conflictului dintre Evgheni Prigojin și conducerea Armatei Ruse, ministrul Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major, Vasili Gherasimov, la nivelul eșaloanelor inferioare.

Vezi si alte articole...