Olanda va analiza varianta furnizării de avioane de luptă F-16 Ucrainei dacă guvernul de la Kiev o va cere. În timpul unei dezbateri parlamentare de joi, ministrul Afacerilor Externe Wopke Hoekstra a declarat că guvernul din care face parte va analiza o astfel de cerere cu „mintea deschisă”, scrie nltimes.
Olanda ia în calcul să trimită avioanele F-16 în Ucraina
La Davos, ministrul Apărării Kajsa Ollongren a mai spus că Olanda este dispusă să ajute la plata tancurilor moderne Leopard 2 pe care alte țări le trimit în Ucraina. „Este cu siguranță ceva ce suntem dispuși să facem”, a spus ea pentru Bloomberg.
Hoekstra a spus că „nu există tabuuri” pentru livrarea echipamentelor obișnuite. Sjoerd Sjoerdsma (D66) a cerut Cabinetului să furnizeze F16 și vehicule de luptă de infanterie forțelor armate ucrainene. Mulți se tem că Rusia va lansa o altă ofensivă majoră în lunile următoare.
Potrivit lui Hoekstra, Olanda trimite doar armele pe care Ucraina le cere. Kievul are în prezent nevoie în principal de arme grele. Țara cere de ceva vreme tancuri de luptă moderne. Polonia și Finlanda vor să trimită tancurile germane Leopard 2, dar au nevoie de permisiunea Germaniei.
Berlinul se frământă. Guvernul german este supus unei presiuni intense pentru a permite acestor tancuri să meargă în Ucraina. Țările de Jos sunt dispuse să ajute la plata pentru obținerea tancurilor de către Ucraina, a spus Ollongern la Davos, dar livrarea trebuie să aibă loc în cadrul unei coaliții europene sau NATO.
„Așteptăm poziția Germaniei în acest sens, dar sunt în favoarea încercării de a găsi o soluție și a trimiterii de tancuri în Ucraina”, a declarat Ollongren pentru Bloomberg. „De fiecare dată, am arătat că suntem capabili, împreună, să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie”.
Amenințări de la Kremlin
Occidentul va „regreta” această „iluzie” că Ucraina ar putea să câștige pe câmpul de luptă, susține Dmitri Peskov.
„Am spus în repetate rânduri că astfel de livrări nu vor schimba fundamental nimic, dar vor adăuga probleme pentru Ucraina și poporul ucrainean”, a declarat oficialul rus.
Întrebat dacă decizia de a trimite Ucrainei armament tot mai sofisticat înseamă o escaladare a conflictului, Dmitri Peskov a afirmat: „Aveți perfectă dreptate, într-adevăr evoluează într-o spirală ascendentă. Vedem o tot mai mare implicare indirectă și uneori directă a țărilor NATO în acest conflict”.
„Vedem un devotament față de dramatica iluzie că Ucraina ar putea să reușească pe câmpul de luptă. Asta este o iluzie dramatică a comunității occidentale care va fi în mai multe rânduri motiv de regret, suntem siguri de acest lucru”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Germania ar fi dispusă să trimită Ucrainei tancuri de fabricație germană dacă și SUA este de acord să facă același lucru.