sâmbătă, aprilie 20, 2024

Rata de neocupare a birourilor moderne, aproape la jumătate față de cele vechi

Din OrasRata de neocupare a birourilor moderne, aproape la jumătate față de cele vechi

Rata de neocupare a birourilor moderne, construite în ultimii 10 ani în București, se situa la aproximativ 10% la jumătatea lui 2022, față de aproape 18% pentru clădirile care au fost livrate până în 2012.

Această diferență majoră scoate în evidență îmbunătățirile din punct de vedere calitativ aduse birourilor livrate în România, clădirile mai vechi și bine poziționate reușind și ele să se mențină destul de bine.

Totuși, după doi ani și jumătate de la debutul pandemiei, cele mai multe companii par să fi adoptat un model de lucru hibrid. În acest moment, prezența angajaților în birouri rareori trece de 40-50%.

Stocul modern de birouri din București a ajuns la 3,27 de milioane metri pătrați la jumătatea lui 2022, aproximativ jumătate din piață fiind formată din clădiri mai vechi de 10 ani, iar restul fiind livrate începând cu 2012.

Colliers estimează că în acest an ar putea fi livrați aproximativ 130.000 metri pătrați de spații de birouri noi și moderne, cu un total de aproximativ 360.000 de metri pătrați pentru perioada 2022-2024.

În general, ratele de neocupare a spațiilor de birouri din capitalele Europei Centrale și de Est s-au stabilizat treptat, după o creștere de două cifre pentru multe piețe în timpul pandemiei, pe măsură ce atât cererea, cât și oferta se ajustează.

CITEȘTE ȘI: Portland Trust instalează soluții de siguranță pentru sănătate în proiectele proprii

Vezi si alte articole...