Singurătatea își lasă amprenta asupra creierului. Ea modifică activitatea celulelor nervoase, după cum au dovedit oamenii de știință de la Universitatea Stanford și Dartmouth College.
Aceștia au examinat creierul a 50 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 47 de ani, folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională, care le permite să vadă cum funcționează creierul în timp ce desfășoară diverse activități.
CITEŞTE ŞI: Parlamentul a aprobat bugetul pe anul 2023
Pentru acest experiment, voluntarii au răspuns mai întâi la întrebări despre trăsăturile lor de caracter și apoi despre prieteni și cunoștințe. În acest timp, cercetătorii au verificat activitatea cortexului prefrontal medial, care este responsabil de interacțiunea socială.
S-a dovedit că această regiune a fost activată la persoanele sociabile atunci când subiecții au răspuns la întrebări despre ei înșiși, precum și despre rude și prieteni.
Creierul persoanelor singure a funcționat diferit. De exemplu, cortexul prefrontal medial a fost mult mai activ atunci când subiecții au răspuns la întrebări despre ei înșiși decât atunci când li s-a cerut să vorbească despre cei dragi și prieteni.
„Este ca și cum imaginea creierului lor despre ei înșiși nu este legată de cea a altor persoane. Acest lucru este în concordanță cu ceea ce simt persoanele singure” – crede prof. Meghan L. Meyer de la Dartmouth Social Neuroscience Lab din Hanover, autorul principal al studiului.
Rezultatele experimentului au fost publicate în „Journal of Neuroscience”, arată Newsweek Polonia.
Mama ta s-a înșelat. Hainele călduroase nu ne protejează împotriva răcelii
Cercetătorii de la Universitatea Northwestern și de la Mass Eye and Ear Teaching Hospital din Boston au descifrat ce se ascunde în spatele înțelepciunii populare, în esență nefondată, conform căreia persoanele slab îmbrăcate pot răci sau chiar răci sau chiar lua gripă pe vreme mai rece.
CITEŞTE ŞI: Cumpănaşu, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi folosit acte false de studii pentru obţinerea de fonduri europene
Adevărul este că mecanismele noastre de apărare din nas sunt mai puțin eficiente pe vreme rece, ceea ce facilitează pătrunderea agenților patogeni în organism, potrivit publicaţiei maghiare Qubit.
În trecut, cercetătorii infecțiilor tractului respirator superior au fost de acord că răceala, gripa și chiar și covrigul sunt mai contagioase și se răspândesc mai ușor pe vreme rece, deoarece oamenii sunt mai puțin în aer liber, iar virușii se răspândesc mai ușor și mai repede în spații închise.