luni, iulie 15, 2024

UE este pregătită pentru un război de durată în Ucraina. Kievul primeşte tancuri Leopard din Polonia

ActualitateUE este pregătită pentru un război de durată în Ucraina. Kievul primeşte tancuri Leopard din Polonia

Vești proaste pentru Rusia venite în acest moment. UE este pregătită pentru un război de durată în Ucraina. În paralel, din Polonia a venit vestea că se vor trimite tancuri Leopard la Kiev, ca parte a unei coaliții internaționale.

Uniunea Europeană este pregătită pentru un război de durată în Ucraina şi va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar. Aceste asigurări au fost date de ministrul de Externe suedez, Tobias Billstrom.

Suedia asigură în aceste momente preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„În pofida încercărilor continue ale Rusiei de a ne diviza, unitatea din interiorul UE şi peste Atlantic este puternică. Uniunea Europeană este pregătită pentru un război îndelungat şi va continua să fie de partea Ucrainei cu sprijin umanitar, militar, economic şi politic atât timp cât va fi necesar”, a declarat Billstrom într-o conferinţă de presă la Stockholm.

Continuă sancțiunile împotriva Rusiei

El a adăugat că UE va continua să lucreze la sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei. Ca răspuns la continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi la gravitatea escaladării actuale a atacurilor împotriva civililor şi a infrastructurii civile, Consiliul UE a adoptat, la 16 decembrie 2022, un al nouălea pachet de sancţiuni.

Măsurile includ interdicţii privind exporturile de motoare de drone, exporturile de produse şi tehnologii cu dublă utilizare, investiţiile în sectorul minier, tranzacţiile cu Banca Rusă de Dezvoltare Regională şi furnizarea de servicii de publicitate, de cercetare de piaţă şi de sondare a opiniei publice.

De asemenea, UE a suspendat licenţele de difuzare a încă patru canale mass-media ruseşti (NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV şi Pervyi Kanal) şi a sancţionat alte 141 de persoane şi 49 de entităţi.

Polonia trimite tancuri Leopard în Ucraina

În paralel, Polonia a anunțat că trimite Ucrainei tancuri Leopard, ca parte a unei coaliții internaționale. Informația a fost anunțată de președintele polonez, citat de Reuters.

În timpul unei vizite în orașul Lviv din vestul ucrainean, Andrzej Duda a spus că „o companie de tancuri Leopard va fi predată Kievului ca parte a construirii coaliției”. Acestea sunt primele tancuri de fabricație occidentală pe care Ucraina le primește după declanșarea războiului.

„Vrem să fie o coaliție internațională”, a mai spus președintele Poloniei.

Kievul a cerut vehicule militare grele, cum ar fi Leopard 2, de fabricație germană, care ar reprezenta o creștere semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina.

Inițiativa Poloniei vine după ce premierul Mateusz Morawiecki a declarat sâmbătă că nu intenționează să trimită tancuri Leopard Ucrainei fără formarea unei coaliții mai largi.

Tancurile Leopard 2 au fost dezvoltate de compania germană de armament Krauss-Maffei la începutul anilor 1970 pentru Bundeswehr. Tancul a intrat în dotarea armatei germane în anul 1979, înlocuind modelul Leopard 1 în cadrul armatei germane. Peste 3480 de tancuri au fost fabricate.

Vezi si alte articole...